Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić izjavio je da Biznis forum na Kopaoniku postao “brend” i da doprinosi promociji Kopaonika kao evropske turističke destinacije.

On je naglasio da je Forum postao skup po kome je Srbija postala prepoznatljiva u svetu, u ravni sa muzičkim festivalom EXIT i drugim manifestacijama. 

On smatra da je forum na Kopaoniku je, po formi i sadržaju sličan Svetskom ekonomskog forumu koji se svake godine održava u švajcarskom zimskom turističkom centru u Davosu.

Prema tvrdnjama turističkih poslenika na Kopaoniku je više turista nego lane, ali kako je sezona na izmaku, staze nisu prepune. Inače je Kopaonik, za sada, imajući u vidu cene, nedostupan za džep i novčanik većine prosečnih građana Srbije.

Tako iznajmljivanje motornih sanki košta 50 evra na sat, guma za sankanje 200 dinara, a ski pass zajedno sa iznajmljivanjem skija na jedan dan košta više od 3.000 dinara, dok su porodični paketi nešto jeftiniji. Cene smeštaja se kreću od 20 evra u privatnom smeštaju, pa do preko 500 evra na dan u luksuznim hotelima.

Cene pića po kafićima se kreću od 120 dinara, koliko koštaju čaj i najeftinija ekspreso kafa, pivo od 150 dinara, sok od 160 dinara pa naviše. Čašica rakije je 220 dinara, dok za nes-kafu treba izdvojiti najmanje 140 dinara.

Kopaonik je najveći i jedan od najlepših skijaških centara u Srbiji. Na planini se nalazi oko 55 kilometara uređenih staza, od kojih je 21 laka, devet srednjih i šest teških.

Skijalište je od ove sezone bogatije za jednu šestosednu i dve četvorosedne žičare. Na lokaciji Karaman greben postavljena je nova šestosedna žičara, čime je povećan kapacitet ove žičare za 600 skijaša na sat.

Sistemom za veštačko osnežavanje, ove sezone pokriveno je oko 70 posto skijališta. Trenutno na Kopaoniku ima 70 santimetara snega na utabanim stazama, a sezona će biti produžena do 15 aprila.
Izvor: B92