Prema Indiji ne možemo biti ravnodušni, ona je velika, silovita i bogata riznica kulture…

Republika Indija je sedma država po površini svoje teritorije, a druga po broju stanovnika. Ukupna dužina njenih obala iznosi više od 7500 kilometara. Ovo je država sa neverovatnom raznolikošću vera, običaja, kulture i predstavlja spoj svih ekstrema i raznovrsnosti. 

Glavni grad je Nju Delhi, smešten na Samuna reci, okružen visokim kamenim zidom. Delhi je glavni saobraćajni, trgovački i industrijski centar Indije. Razvijena je industrija elektronske i električne opreme, tekstila, nakita… Poznat je univerzitetski centar. Glavna obeležja ovog grada su Crvena tvrđava, sagrađena 1684. Godine, džamija Jama Masid, palata Rang Mahal i biserna džamija.

Mumbaj, nekadašnji Bombaj, najveći je grad u Indiji, glavna luka i jedan od najvećih kosmopolitskih gradova u svetu. Mumbaj je pomorski, trgovački i industrijski centar. Preko ove luke, jedne od najvećih u svetu, Indija uvozi robu iz različitih delova sveta. Zbog čestih imigracija, grad se vrlo brzo širio. Nekoliko prelepih peščanih plaža, smešteno je na zapadnoj obali Arabijskog mora. Parkovi koji su simbol ovog grada su Viktorijini vrtovi i Hajiali park.

Dragulj ove prelepe zemlje, predstavlja očaravajuće jezero Panong, kao i sjajno građevinsko delo, Tadž Mahal.
Izvor: LuxLife.rs