Iako je do kraja zimske sezone ostalo još skoro mesec dana, planinski centri su već ostvarili i do 30 odsto bolje rezultate u poslovanju nego prošle godine. Snega i dalje ima više nego dovoljno za skijanje, a svi se nadaju da će u istom ritmu nastaviti i za predstojeće uskršnje i prvomajske praznike.

Hotelijeri na Kopaoniku ove sezone ostvarili su 240.000 noćenja, što je za oko 70.000 više nego prethodne. Oko 80 odsto gostiju su domaći turisti, a ohrabruje podatak da je sve više turista iz regiona – Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, BIH, Rusije, Grčke, Turske… A kako se zahuktava "Big Snow Fest", interesovanje gostiju je sve veće, kapaciteti su rasprodati, a do kraja festivala očekuje se da će ovu manifestaciju ispratiti oko 5.000 gostiju. 

– Snega ima oko metar, što je više nego dovoljno za skijanje, a sezona će potrajati sigurno do početka aprila. Za Uskrs i Prvi maj pripremili smo promotivne pakete sa posebnim pogodnostima za decu. U pratnji dve odrasle osobe jedno dete do 12 godina ima gratis smeštaj, na cene koje su već niže za oko 30 odsto – istakli su u "MK mauntin rizortu".

I za Zlatibor je, sa 300.000 noćenja (60.000 više nego lani), sezona izuzetno dobra.

– Drugi deo sezone je bio nešto lošiji zbog vanredne situacije, ali je to uspelo da se nadomesti vanrednim školskim raspustom, kada je Zlatibor bio izuzetno dobro posećen. Uspešnoj sezoni je, osim dovoljne količina snega na Torniku i Obudovici, doprinela i znatno bogatija hotelska ponuda koja uključuje i promotivne pakete i popuste koji se očekuju i u predstojećoj uskršnjoj sezoni – ocenjuju u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

Na Zlatiboru i dalje ima 80 centimetara snega, a pomoću sistema za veštačko osnežavanje, može se očekivati da će sezona skijanja trajati još mesec i po dana, a "Skijališta Srbije" najavila su da će cene ski-pasa u narednom periodu biti niže u odnosu na dosadašnje i do 60 odsto.

Za odmor sa decom najtraženiji su Zlatibor i Divčibare, a za ljubitelje skijanja Kopaonik.

Snižene cene ski-pasa
Planina           odrasli     deca
Kopaonik          950        650
Stara planina    900        600
Zlatibor            950        650
Izvor: 24sata.rs