Obalama Egeja će i ove godine odzvanjati srpski jezik. Pored severa Egeja, naši građani traže aranžmane u Turskoj, Španiji, Crnoj Gori…

Grčka će i ovog leta za srpske turiste biti odredište bez premca! Sledeća na „top-listi" najtraženijih destinacija je Turska, a slede je Španija, Crna Gora i sever Afrike. 

Ako je suditi prema interesovanju posetioca sajma turizma, nedavno održanog u Beogradu, obalama Egejskog mora i ove godine odzvanjaće srpski jezik. Grčki hotelijeri najzaslužniji su što je sever ove zemlje ponovno popularan, jer su dali dobre popuste koji iznose i do 45 odsto!

aime, oni koji su protekle nedelje doneli odluku da će letovati u Grčkoj mogli su da uplate u hotelu polupansion za 20 evra dnevno i da decu vode besplatno!

Porodično
– Još se izuzetno isplati da se u „frst minitu" uplati letovanje u nekom od grčkih hotela, jer su popusti i do 45 odsto – kaže Mirko Milovanović iz „Viva travela".- Za pojedina mesta na drugom prstu su u nekim terminima, čak, počeli da stižu „stop seilovi". Porodice, dakle, najviše biraju Grčku, jer smeštaj plaćaju samo roditelji. Takođe, dosta štede time što ne idu avionom. Tako su, recimo, izuzetno bili traženi paket-aranžmani (autobus i smeštaj) za Pargu od 39 evra i Krf od 50 evra. Ima još jeftinijih aranžmana, ali da bi se ostvarili svi popusti akontacija mora da se uplati do 1. aprila.

Mladi
Parovi su, međutim, najviše uplaćivali Majorku i Siciliju. Sicilija će, procenjuju u turističkim agencijama, ove godine biti omiljeno odredište za mlade. Do ovog italijanskog ostrva može da se stigne autobusom, brodom ili avionom. Mladi su najviše uplaćivali letovanje na Siciliji sa obilaskom Rima i Napulja za 320 evra. Parovi su, kažu u „Vivi", insistirali na avionskom prevozu, a paket aranžman (10 dana i avion) koštaju od – 360 evra.

Prvi polasci za Siciliju zakazani su sredinom juna, kada vlada i najveće interesovanje, jer je dan najduži. Razlika u ceni, u odnosu na špic sezone, nije velika, jer isti aranžman u julu iznosi 390 evra, ukoliko se uplati do 1. aprila.

Atraktivno
U svim agencijama je tradicionalno dobro išla prodaja aranžmana za Tursku, jer su i turski hotelijeri velikim popustima povlađivali srpskim turistima.

Turska je bila i zemlja partner ovogodišnjeg 34. sajma turizma, a „Kontiki", koji je na sajmu proglašen za najbolju agenciju, do 3. marta odobrava popuste za najatraktivnije turske hotele i do 320 evra! U ovoj agenciji tradicionalno imaju najbogatiju ponudu za Tursku, a naročito Alanju i Antaliju (letovališta Side, Lara, Kemer i Belek) u trajanju od osam, 11, 12 ili 15 dana koje odgovara potrebama svih turista.

Isti broj dana letovanja može da se odabere i za Tunis, a koliko je ova prelepa zemlja na severu Afrike odlučna da se ponovo vrati u „srca" srpskih turista govori i podatak da deca do 15 godina borave besplatno! Crnogorski hotelijeri su, takođe, izašli u susret ekonomskoj krizi, pa je polupansion u hotelu može da se uplati za 250 evra. Španija je već poznata srpskim turistima i za letovanje u ovoj zemlji bilo je najmanje prijava nezadovoljnih gostiju.

Penzioneri
– Apsolutno svima bih preporučio Majorku, jer je idealna za parove, odlična za porodice, nudi fantastičan noćni provod i bez premca je za penzionere – kaže Aleksandar Marinković iz TUI centra. – I sada penzioneri mogu da dva meseca provedu na Majorci za manje od 1.000 evra. U toku je cvetanje badema koje traje do aprila i na Majorci može da se dočeka proleće za 399 evra. Naš avion polazi iz Beča, ali turisti mogu da stignu do carskog grada avionom za 99 evra i pre puta uživaju u šopingu i zaher torti.

Popusti do 1. aprila
Većina agencija do 1. aprila daje popust na rane uplate. Tako, recimo, u „Viva Travelu" za sve aranžmane daju popust od 10 odsto, ali tome treba dodati i hotelske popuste koje daju i hoteli, a iznose od pet do 45 odsto.

Azurna obala
Novo odredište koje se nudi srpskim turistima je Azurna obala, a paket-aranžman (avionski i hotelski smeštaj) u „Kontikiju" koštaju od 660 evra. Oni kojima ne smeta autobuski prevoz moćiće da u Nici letuju za 279 evra. Rimini su stara-nova destinacija koja košta od 199 evra, a pošto se organizuje sa autobuskim smeštajem preporučuje se mladima, jer je provod u ovom italijanskom letovalištu fantastičan.

Brojke
49 evra potrebno je za 10 dana i autobus u Pargi
399 evra košta 10 dana sa avionskim prevozom na Siciliji
199 evra je smeštaj i autobus do Riminija
Izvor: Večernje novosti; fotografija Zakintosa: Wikimedia