Neka mesta stalno ostaju u mraku i nepopularna su kod turista, uprkos šarmu koji poseduju. Predstavljamo vam listu gradova sajta Lonely Planet koje turisti neopravdano zaobilaze zbog udaljenosti ili jednostavno bolje reklame njihovih glamuroznih suseda.

1. Trst, Italija
Zašto ovaj itaijanski grad nije toliko popularan među turistima u svetu? On je središte kulture, na obali mora, i gotovo da se nalazi u Sloveniji. Bio je glavna tačka Austro-ugarskog carstva i ima tako elegantnu prošlost. Uz sve to pun je kafića i odličnih restorana. Poznato je da je u vreme Jugoslavije bio vrlo populatno mesto za šoping i vikend izlete, ali danas se polako naši turisti vraćaju u ovaj simpatičan gradić. 

2. Aras, Francuska
Sa dva flamansko-španska trga, Aras je neverovatno iznenađenje u gotovo zaboravljenom uglu severne Francuske. Ovde vredi provesti bar jeda dan kako biste se divili arhitekturi poslastičarnica iz 17. i 18. veka, popeli se uz elegantnu belu kulu i divili se predelima ispod vas, i lutali gradskim 22 km dugačkim, podzemnim tunelima koje su koristili vojnici tokom Prvog svetskog rata.

3. Gudžarat, Indija
Gudžart, koji se nalazi na severozapadu Indije, ne nalazi se na želji svetskih putnika; ali ako imate vremena i novca nećete se pokajati ako dođete ovde. Pored tople dobrodošlice doživećete i neverovatno iskustvo ako posetite bivše portugalsko ostrvo Diu i grad Bhuj koji ima divnu palatu i okružen je brojnim seocima.

4. Čungking, Kina
Često zaobilažen zbog poznatijeg Sìchuān, Čungking definitivno zaslužuje više pažnje, pre svega zbog impozantne lokacije i i gledanja na Jangzi reku. U ovom gradu se moderno susreće sa tradicionalnim, tako da će se naći za svakog po nešto.

5. Aberdin, Škotska
Aberdin je dom univerziteta koji se nalazi u Kraljevoj kapeli iz 15. veka, preko puta divne peščane plaže, a ima i vremensku kapsulu – staromodno – ribarsko selo Futdi. A odmah iza toga nalazi se blistavi grad iz kojeg možete krenuti na primorsko putovanje vozom kako biste videli zamak Dunotar, i čuvenu liticu na kojoj je Franko Zefereli snimao Hamleta.

6. Utreht, Holandija
Možda je Amsterdam naveo ljude da zaborave na ovaj grad, ali koji god da je razlog Utreht je neopravdano potcenjen. Njegov stari grad okružen je srednjovekovnim kanalom, a možete i poći na ekskurziju brodom i istražiti njegove živopisne obale. Utreht je krcat prelepim kućicama, boemskim kafićima, prodavnicama, restoranima i barovima.

7. Meknes, Maroko
Svi hoće u Marakeš ili Fes, ali ko bi izdvojio vreme da poseti Meknes? Ovaj grad poseduje sve što i dva navedena ali u manjem obliku. To je jedan drevni, carski grad, opušten ali arhitektonski fantastičan; poseduje 45 km zidova, skoro 50 palata i na sve to rimske ostatke Volubilisa.

8. Helsinki, Finska
Ovo je najseverniji grad kontinentalne Evrope, gleda u blistavi Baltik, a nekoliko njegovih glavnih znamenitosti, među kojima je i tvrđava iz 18. veka, nalaze se na ostrvima. Ovaj skroman ali harizmatičan grad ima fantastične moderne zgrade, ali i restorane iz 1930. godine. Helsinki je vrlo čist, uredan i "lepo vaspitan" grad.

9. Herez de la Frontera, Španija
U ovom andaluzijskom gradu je uglavnom izrazito vruće, a on je najpoznatiji po proizvodnji šerija, vina od belog grožđa. U njemu se nalaze mnoge stare crkvice, a grad je i središte flamenka i jedno od najboljih mesta u Španiji na kojem možete uživati u autentičnim predstavama ove najstrastvenije umetnosti.

10. Takajama, Japan
Lokalci preporučuju da otputujete na "drugu" stranu Honšu ostrva kako biste doživeli pravi, stari duh Japana. Tamo ćete otkriti Takajamu, mali grad prepun pijačica, pivara gde se služi sake, hramova…
Izvor: B92.net