Čitaoci poznatog turističkog sajta Lonely Planet izabrali su najbolje barove na svetu, a među prva tri našla su se dva iz susedne Mađarske.

Prvi na listi Lonely Planet-a je A38, bar koji se nalazi na starom ukrajinskom teretnjaku usidrenom na Dunavu od 2004. godine kao brod kulture. 

Drugi je De Witte Aap u Rotterdamu u jednoj od retkih preostalih autentičnih ulica. To je bar u kom se susreće staro i novo i koji privlači podjednako i lokalno stanovništvo i turiste.

Treći najbolji svetski bar je Szimpla Kert, takođe u Budimpešti, što prevedeno s mađarskog znači \"vrt\". Reč je o prvom gradskom baru poznatom kao \"bar ruševina\", specifičnom po tome što je nastao u napuštenoj zgradi usred grada.

Sage Restaurant u Berlinu je četvrti, a smešten je u staroj velikoj ciglani. U ovom restoranu-baru pronaći ćete industrijski šik s visokim tavanicama, dugim zajedničkim stolovima i udobnom kutku za opuštanje.

Gosti mogu uživati i u pivu ili koktelu na plaži, peskom prekrivenoj bašti pored reke s ležaljkama.

Žive svirke i ples na stolovima čine Chambre Neuf u francuskom Chamonixu jednim od najpoželjnijih mesta za provod, zbog čega se ovaj bar smestio na peto mesto najboljih svetskih barova.

10 najboljih barova na svetu
1. A38, Budimpešta, Mađarska
2. De Witte Aap, Rotterdam, Holandija
3. Szimpla Kert, Budimpešta, Mađarska
4. Sage Restaurant, Berlin, Nemačka
5. Chambre Neuf, Chamonix, Francuska
6. Caz Reitop’s Dirty Secret, Melburn, Australija
7. Umami Bar, Boston, SAD
8. Hoppe, Amsterdam, Holandija
9. Absolut Icebar, Stokholm, Švedska
10. Palate Palette, Kuala Lumpur, Malezija

Izvor: magazin.net.hr