Nije nimalo lako sastaviti top 10 listu jer na svetu postoji toliko zapanjujućih, skrivenih i zaboravljenih drevnih gradova. Prenosimo izbor Historviusa.

1. Efes, Turska
U Efesu se nalaze neke od najlepših grčkih i rimskih ruševina na svetu. Ono što će vam zasigurno oduzeti dah je neverovatno pozorište koje može da primi 25.000 ljudi. 

Umalo da se nađe na listi: Epidaurus u Grčkoj – antički centar za lečenje čiji su ostaci najbolji primer antičke grčke arhitekture koja i dalje opstaje. Pozorište Epidaurus je možda lepše ali je ono u Efesu veće.

2. Angkor, Kamboža
Angkor je prestonica Kmerskog carstva. Istraživanjem iz 2007. je zaključeno da je ovaj antički grad bio najveće svetsko predindustrijsko naselje. Danas se ovde nalaze brojna arheološka čuda od kojih je najpoznatiji velelepni kompleks hramova, Angkor Vat.

Umalo da se nađe na listi: Fanom Rang – sagrađen na vrhu vulkana zapanjujućeg je izgleda.

3. Teotihuakan, Meksiko
Ogromni mezoamerički grad je poznat po svojim velikim piramidama i širokoj centralnoj Aveniji mrtvih. I dalje se mnogo polemiše oko toga ko ga je sagradio a ovde se nalaze i ruševine palata i zamkova kao i fascinantni muzeji. Da biste verovali da jedan ovakav antički grad postoji, morate ga prvo videti.

Umalo da se nađe na listi: Monte Alban – nešto manje poznat od ostalih meksičkih gradova, sadrži brojne piramide, palate, grobnice i stadion koji vredi videti.

4. Taba, Egipat
Ovde se nalaze neki od najspektakularnijih ostataka drevnog Egipta. U nekadašnjoj prestonici Egipta nalazi se mnoštvo veličanstvenih zdanja uključujući i hramove Luksor i Karnak i dolinu Kraljeva.

Umalo da se nađe na listi: Memfis – prestonica starog Kraljevstva u kojoj se nalazi nekoliko hramova i ogromna statua Ramzesa II. Ipak, najspektakularnije su piramide u Sagari.

5. Maču Pikču, Peru
Maču Pikču, na visini od 2.350 metara nadmorske visine, jedan je od najlepših drevnih gradova. Skoro dodirujući oblake, ovaj poznati grad Inka je veoma popularna turistička atrakcija.

Umalo da se nađe na listi: Winaywayna – prelepi grad, manji i mirniji od Maču Pikčua.

6. Palmira, Sirija
Oblikovana uticajem mnogih civilizacija, Palmira je bila uspešan trgovinski grad i veliko uporište Rimskog carstva. Danas se u ovom gradu nalaze neke od najimpresivnijih ruševina iz rimskog perioda kao što su Velika kolonada, pozorište i Belov hram.

Umalo da se nađu na listi: Balbek i Džeraš – prelepi gradovi sa puno rimskih ruševina. Nemoguće je odlučiti se između njih i Palmire.

7. Kajuraho, Indija
Najpoznatiji je po erotskim skulpturama ali u ovom gradu možete videti još mnogo toga. Turisti mogu posetiti 22 neverovatna hrama iz 10. i 11. veka koja se smatraju najlepšim primerima srednjovekovne indijske arhitekture. Obilazak ovog grada zahteva mnogo vremena i posvećenosti pa se turisti zato odlučuju za hramove i večernji spektakl svetlosti i zvuka.

Umalo da se nađe na listi: Fatepur Sikri – grad duhova, napušten čim je sagrađen, u ovoj kraljevskoj prestonici se nalazi kompleks Mugal palata iz 16. veka i veoma je popularan među turistima.

8. Herkulanum, Italija
Ovaj drevni grad leži u senci Vezuva i uništen je njegovom erupcijom zajedno sa Pompejom 79. godine. Herkulanum je možda najbolji odraz drevnog Rima sa svojim neverovatnim freskama i dekoracijama. Još jedna dobra odlika je što je mnogo mirniji od susednih gradova.

Umalo da se nađu na listi: Pompeja – ovo je verovatno jedan od najpoznatijih drevnih gradova a odmah je iza Herkulanuma samo zbog gužvi. Ako ste već ovde, ne propustite da posetite Pestum.

9. Čičen Ica, Meksiko
Najpoznatiji grad civilizacije Maja, gde ćete uočiti kako arhitekturu Maja tako i Tolteka. Čičen Ica je čudesan grad sa neverovatnim građevinama a najpoznatija je piramida Kukulkan, poznata još i kao El Castillo.

Umalo da se nađu na listi: Tulum, Palenka, Tikal, Uksmal – svaki od ovih gradova Maja je čudesan na svoj način. Posebno preporučujemo Tulum sa slikovitim ruševinama i savršenim pogledom na plavi okean.

10. Petra, Jordan
Film Indijana Džouns je ovaj grad učinio besmrtnim. Trgovinski centar i kasnije deo Rimske imperije, Petra je bila zaboravljena godinama i za nju su znali samo beduini.

Danas se ovde mogu naći brojne grobnice, tuneli, hramovi sa prolazima do crvenih stena i impresivni amfiteatar sa izrezbarenim stenama.

Umalo da se nađe na listi: Avdat – miran grad koji veoma liči na Petru ali vredi posetiti ga i videti znamenitosti koje ima da ponudi.
Izvor: B92; sve fotografije: Flickr