Pet gradova najpoznatijih po kakao proizvodima. U ovoj turi ne smeju se zaobići Keln, Brisel, Cirih, Barselona i meksička Vahaka…

Jedan od najstarijih i najboljih izuma u celokupnoj ljudskoj civilizaciji je – čokolada. Bilo da je bela ili crna, obična ili sa dodatkom lešnika, ona je slatka i niko joj ne može odoleti. Za najveće ljubitelje čokolade tu su čitavi gradovi, pa i zemlje, koji su posvećeni proizvodima od kakaoa. Tim povodom, predstavljamo vam pet najpoznatijih „čokoladnih" destinacija.

Vahaka, Meksiko
Na svakom koraku se nalaze prodavnice kakaoa, gde se mućkaju stari porodični recepti. Pored tih malih zanatskih radnji, Vahaka je dom i mnogih velikih proizvođača. Topla čokolada, čokoladna peciva ili čokoladne štangle, sve je na raspolaganju.

Barselona, Španija
Prva mašina za spravljanje čokolade proizvedena je u katalonskom centru davne 1780. godine, a danas Barselona svoje čokoladno nasleđe predstavlja kroz Muzeo de la sokolata. U njemu se nalazi i poznati „antoni amatler" i „simon kol".

Cirih, Švajcarska
Građani Švajcarske pojedu više čokolade po stanovniku u odnosu na bilo koju drugu zemlju sveta. U Cirihu se nalaze poznate fabrike kao što su „Nestle", „Toblerone", „Lind"… Tu je i čuveni turistička tura „Švajcarski čokoladni voz".

Brisel, Belgija
Raj za zaljubljenike u čokoladu. Belgija ima 12 fabrika čokolade i 16 muzeja. Brisel stoji u centru te moćne industrije sa dve najveće čokoladne kompanije u svetu – „Godiva" i „Leonidas", a i „meri" čokoladice su omiljene belgijskoj kraljevskoj porodici.

Keln, Nemačka
Centar Nemačke, kada je proizvodnja čokolade u pitanju. U ovom gradu je osnovana čuvena kompanija „Stoljvak", koja se bavi proizvodnjom slatkiša još od 1839. godine. Pored toga, u Kelnu se nalazi i Imhof šoholadenmuzeum, koji godišnje obiđe oko 600.000 turista, i time se svrstava u top-10 najposećenijih nemačkih muzeja. Oni koji budu u prilici da ga obiđu moći će da vide tri metra visoku čokoladnu fontanu, kolekciju porculanskih i srebrnih posuda za ispijanje čokolade iz 18. i 19. veka, minijaturne mašine za proizvodnju pralina…
Izvor: Večernje novosti