Zemlja vina, vulkana, zemljotresa, gurmana, veselih i galantnih ljudi. Boemske četvrti u glavnom gradu. Kulinarski specijaliteti za svačiji ukus. Nestvarna priroda…

Retko ko može zamisliti ovakvu zemlju – u njoj možete osetiti pesak u najsuvljoj pustinji na svetu – Atakami, šetati u podnožju snežnih vrhova Anda, pa uživati u pogledu na nepreglednu obalu Pacifika i njegova ostrva. To je, ipak, moguće i to na samo jednom mestu na svetu – državi Čile. U uskom pojasu juga Južne Amerike, ova najduža zemlja na svetu istovremeno je i planinska i ravničarska, i pustinjska i mediteranska. A tu su i plodne visoravni s poljima, voćnjacima, vinogradima i pašnjacima, slana jezera i fjordovi, mnogobrojni aktivni vulkani, šume i neprohodne prašume, te snegom i ledom okovane planine. 

Santjago de Čile glavni je grad najduže zemlje na svetu, dok se skupština sastaje u obližnjem Valparaisu. Istorijske građevine, među kojima je kuća dobitnika Nobelove nagrade za književnost Pabla Nerude, muzeji, galerije i zanatske radionice, samo su neke od stvari koje se mogu videti u Santjagu. Zahvaljujući mediteranskoj klimi, u okolini su i mnogobrojne plantaže voća i vinogradi otvoreni za turiste. Na obližnjim padinama Anda su i ski-centri.

Iako mnogo rade, Čileanci vole da uživaju u životu, tako da slobodno vreme maksimalno koriste za prepuštanje čarima potrošačkog društva. Prate se svi aktuelni trendovi, voze se skupi automobili, a trošenje novca po restoranima jednostavno se podrazumeva.

Restorana u Santjagu ima mnogo, gotovo na svakom koraku. Svi su puni, naročito u vreme večere kada se traži i mesto više, vrlo savremeno su uređeni i ni po čemu ne zaostaju za evropskim. Na njihovu sreću, Čileanci imaju mogućnost da za male pare uživaju u savršenim biftecima, za koje smo inače mislili da su privilegija Argentine. Inače, što se tiče hrane najomiljeniji je losos, odnosno svi specijaliteti koji se pripremaju od ove vrste ribe.

Među različitim jelima od mesa, povrća, ribe, koja dominiraju u južnom delu Čilea, jeste i neobično jelo od piletine, dimljenih kobasica i školjki – polo marinero, a vrlo su popularne i roštiljijade – parilads. Na roštilju ili na ražnju se najčešće spremaju govedina, ovčetina, a uz meso koje se aromatizuje uljem sa začinskim biljem, uglavnom se služe krompir – papas, salata od zelja – repolo i sos od artičoka – alćaćofa.

Atakama je jedna od najspektakularnijih pustinja sveta, čuvena po Mesečevoj dolini, gejzirima i slanom jezeru.

Regija se prostire vulkanskom linijom obeležavajući granicu između Čilea, Bolivije na severu i Argentine na istoku. To je prirodna granica duž koje se nižu vulkani, visoki i 5.000 metara, okruženi tirkiznoplavim lagunama, gejzirima i strmim dolinama.

Jug zemlje je bogat šumom i pašnjacima, ali ima i vulkana, jezera, fjordova i ostrva. Pod čileanskim suverenitetom su Uskršnja ostrva i Sala i Gomez – najistočnija ostrva Polinezije. Deo Čilea je i ostrvo Robinzon Kruso, kao i deo teritorije Antarktika.

Nacionalni park Viljarika obiluje prirodnim lepotama, među kojima je istoimeni aktivni vulkan s jezerom u podnožju, što pruža razne mogućnosti avanturistima – penjanje, rafting i treking.

Pošto su veliki gurmani, Čileanci obožavaju i vino. S obzirom na to da su prilično lojalni i piju mahom domaća vina, koja su pri tom veoma pristupačnih cena u odnosu na kvalitet, vino se pije za svakim stolom i uz svaki obrok. Vinske ture koje uključuju razgledanje i isprobavanje sve poznatijih čileanskih vina, ali i boravak u starim, kolonijalnim vinogradima, neobično su brojne i vrlo zanimljive.

Čudo prirode
Mermerna katedrala u Čileu je pravo čudo prirode i predstavlja jednu od najlepših mreža pećina na svetu. Nalazi se u jezeru General Karera u Patagoniji. Vode jezera hiljadama godina oblikovale su mramorne stene koje danas izgledaju veličanstveno. Svakoga ko uđe u te pećine očaraju igra svetlosti i različite nijanse boja, od bele do tamnoplave, što zavisi od vremenskih uslova i godišnjih doba.
Izvor: Večernje novosti; fotografije: Wikimedia