Jedan od najsavremenijih turističkih centara Turske, Belek nalazi se na oko 30 kilometara istočno od Antalije. Belek je iz godine, u godinu, sve popularniji zahvaljujući luksuznim hotelima sa visokim nivoom usluge, od kojih je čak 47 rangirano sa četiri ili pet zvezdica.

Samo naselje smešteno je dublje u kopnu na glavnom putu ka Sideu, a od njega vodi četiri kilometra dug put do obale, gde se nalaze hotelski kompleksi. 

Celo naselje je predviđeno za apsolutnu udobnost porodičnog odmora, jer hoteli nude pogodnodti teniskih terena, zatvorenih i otvorenih bazena, kompletno su opremljeni zdravstvenim i fitnes centrima, kao i igralištima raznih sportova.

U poslednje vreme, golf turizam u Beleku je u punom usponu i sve popularniji, pre svega zbog fantastičnih terena za golf. Sve je više turnira koji se ovde održavaju, kako zvaničnih tako i privatnih.

Sem prestižnih hotela, ono što Belek čini tako primamljivim turistima iz celog sveta, svakako su i najlepše plaže na turskoj rivijeri. Tu su još i borove šume, eukaliptusi, divno uređene bašte, akva-parkovi i delfinarijumi…

U Beleku ima veoma malo restorana, što je i logično, jer veliki broj turista obeduje u svojim hotelima. Ono što vredi probati je sveže spremljena riba, kao i kebab. Za bolji izbor, oni koji vole „dobar zalogaj" mogu posetiti Kadrue, koji je udaljen samo četiri kilometra od Beleka, a do njega redovno voze dolmuši, odnosno minibusi.

Belek je i jedinstveno prirodno okruženje za veliki broj ptica, a posebno je poznata sova, koja je ujedno i zaštitni simbol grada Beleka. Takođe, u blizini Beleka nalaze se i čuveni vodopadi Manavgat, kao i dva velika nacionalna parka, Telmesos i Koprulu.

Za one kojima idealni odmor ne predstavlja samo izležavanje na suncu, u blizini beleka nalazi se Aspendos – drevni rimski amfiteatar, sagrađen u drugom veku. Ovaj lokalitet, svakako je nešto što ne treba propustiti, jer se smatra se za glavnu atrakciju u okolini ovog letovališta, kao i za najbolje očuvan amfiteatar na svetu. Ima kapacitet od 20.000 mesta za sedenje i dan danas se u njemu povremeno održavaju koncerti.

Osim teatra u Aspendosu se mogu videti i stadion, bazilika iz vizantijskog perioda koja se nalazi južno od Agore. Interesantne su i ruševine ekscedre – antičke konferencijske sale, rimsko kupatilo na južnoj strani grada, ali i ostaci rimske gimnazije i akvadukta.
Izvor: Večernje novosti