Pogledajte koji su najbolji avioprevoznici na svetu…

10. Emirates
Veličina flote: 153
Sedište: Dubai, U.A.E. 

Uprkos što flota broji samo 153 aviona, Emirati su najveća aviokompanija po broju pređenihz milja, a takođe su najveći prevoznici na Bliskom Istoku. Aviokompanija je poznata po zabavi koju pruža za vreme leta, uz ponudu od 1200 kanala i 280 filmova. Emirati su osvojili i nagradu za najbolje zabavne sadržaje u poslednjih 7 godina.

Kabine prve klase u nekim avionima imaju i privatne apartmane, sa posebnim mini-barovima i kupatilima sa tuševima. Ova državna kompanija je osnovana 1985, a ima preko 1000 letova iz Dubaija svake nedelje. Brz napredak ove kompanije pretvorio je Dubai u međunarodno stecište putnika. Godine 2001.

Emirati su ušli u istoriju objavivši najveću porudžbinu aviona, kupivši 58 letelica za oko 15 milijardi dolara. U junu 2011, aviokompanija je objavila da će se boriti da će se boriti protiv pada profita zbog rasta cene goriva smanjenjem cena da bi popunili Airbus A380s sa 500 sedišta. Emirati imaju naviše superdžambo aviona: 15 u stalnoj upotrebi i još 75 po potrebi.

9. Turkish Airlines
Veličina flote: 174
Sedište: Istanbul, Turska

Dospeli su na listu top 10 po prvi put, a osvojili su tri nagrade World Airlines Awards, uključujući titulu Najbolje evropske aviokompanije. Osnovani su 1993. a prošli su kroz veliku transformaciju pošto je vlada rasula više od polovine svog udela u 2003. To je sada treća po veličini aviokompanija po broju putnika, pretekavši prošle godine i British Airways.

Osvojili su priznanje i za najbolja sedišta u ekonomskoj klasi i pohvalu za tursku hranu. Turkish airlines sprovodi veoma agresivnu markentišku strategiju poslednjih godina. Tu su TV reklame sa sportskim zvezdama kao što su NBA igrač Kobi Brajant, fudbalski tim Mančester Junajteda, teniska zvezda Karolina Voznjacki, kao i holivudksa zvezda Kevin Kostner.

Da bi bili u skladu sa konkurencijom uveli su specijalne studentske tarife, a tokom prošlog meseca su uveli 11 novih linija, povećavši broj destinacija na 180.

8. Qantas Airways
Veličina flote: 191
Sedište: Sidnej, Australija

Australijski Qantas Airways je druga kompanija po starosti na svetu koja još uvek posluje. Osnovana 1920. kao Queensland and Northern Territory Aerial Services (QANTAS), postala je jedna od najbitnijih privrednih brendova zemlje. U poslednjih 6 godina Qantas je uvek u prvih 10 kada su u pitanju World Airline Awards a u jednom trenutku bili su i na drugom mestu.

Porudžbina od 20 aviona Airbus A 380s čini drugim po redu mušterijama kada su u pitanju superdžambo avioni. Qantas drži rekord u bezbednosti, bez fatalne nesreće od 1951. godine. Ipak, broj poziva poslednjih godinu dana pomračio je ovaj rekord. Suočeni sa jakom konkurencijom zbog regionalnih low-cost kompanija kao što su Virgin Blue i Tiger Airlines sa sedištem u Singapuru, Qantas se borio da se održi na tržištu.

Udeo u međunarodnom saobraćaju pao je na 27% sa 42 % 1993, a to uključuje i letove Jetstara. Pogođeni prirodnim nepogodama i rastućim cenama goriva, oni su izgubili više od 200 miliona dolara u 2011. godini.

7. Air New Zealand
Veličina flote: 103
Sedište: Oukland, Novi Zeland

Air New Zealand je proglašen za najbolju aviokompaniju u Australijskoom ipasifičkom regionu. Takođe je osvojio nagradu za najbolju ekonomsku klasu i najbolji ketering u toj klasi. Putnici su za jedan turistički časopis rekli da je ova kompanija odlična kada su u pitanju dugi letovi zbog odlične hrane i keteringa , a pogodni su i za decu. U obrocima može da se nađe i jagnjetina kao i fina novozelandska vina.

Najduža ruta je Vankuver-Oukland za koju let traje 14 sati. Kompanija je osnovana 1940 kao Tasman Empire Airways, a ime su promenili 1965. Privatizovani su 1989. a strane kompanije uključujući Qantas, Japan Airlines i American Airlines takođe imaju udela.

Ali 2005. 75 % aviokompanije je postalo vlasništvo vlade nakon što su uložili novac. U nameri da prepravi imidž, Air New Zealand je lansirao novu seriju reklama, predstavljajući plišanu igračku -maskotu Rikoa, zajedno sa reperom Snup Dogom i rok zvezdom Ričardom Simonsom. Glumci Lindzi Lohan I dejvid Haselhof su takođe snimili reklame za ovu kompaniju.

6. Etihad Airways
Veličina flote 57
Sedište: Abu Dabi, U.A.E.

Pobedivši Singapure Airlines i Qantas, relativno nov prevoznik Etihad Airways je osvojio titulu najbolje prve klase i keteringa u istoj. Osnovani 2003, oni su aviokompanija koja se najbrže razvila. Do 2010, već su dostigli rivala Emirate po broju nedeljnih letova.

Njihovo partnerstvo sa Virgin Australia donelo im je 45 novih destinacija. U prvoj klasi postoji i sistem za masažu, sedišta su presvučena istom kožom koja se koristi za unutrašnjost Ferrari-ja. Takođe, putnici u prvoj i biznis klasi dobijaju šofera u desetinama gradova širom sveta.
Izvor: B92 (nastaviće se…)