Iako nudi toplo sunce, beskrajne plaže i obilje vila vrednih po nekoliko miliona dolara, prema najnovijem istraživanju upravo je Majami proglašen za najdepresivniji grad u Sjedinjenim Američkim Državama.

Inače jedno od omiljenih odredišta slavnih i bogatih, američki grad Majami trenutno se nalazi u stambenoj krizi, bori se s trenutno jednom od najvećih stopa kriminala, a njegovi stanovnici najduže putuju do posla. Upravo su ti podaci presudili da Majami zauzme prvo mesto na Forbsovoj listi najdepresivnijih gradova u SAD, piše Reuters. 

‘Majami se može pohvaliti velikom količinom sunca i prekrasnom klimom, ali ostali faktori ga čine poprilično depresivnim. Tu je jako vidljivo dvoslojno društvo – sjajni South Beach privlači slavne i bogate, a nejednakost između slojeva društva se znatno povećala u zadnjih nekoliko godina’, objašnjava jedan od urednika Forbsa, Kurt Badenhausen.

Poredak na listi najdepresivnijih gradova temeljio se na činjenicama kao što su stopa nezaposlenosti, stopa nasilnog kriminala, prihod stanovnika i visina poreza na imovinu. Na drugom mestu najdepresivnijih gradova našao su se Detroit, a na trećem Flint, zahvaljujući sve lošijem stanju u automobilskoj industriji.

‘Detroit i Flint se bore, stopa nasilnog kriminala je najviša u Detroitu, a cene nekretnina su pale za 55 posto. Detroit zatvara škole i otpušta policajce. U poslednjih nekoliko godina čak su rušili kuće kako bi promenili izgled grada’, kaže Badenhausen.

U top pet najdepresivnijih gradova na svetu našli su se i Vest Palm Bič i Sakramento. Uprkos tome što se nalazi na prvom mestu najdepresivnijih gradova, Majami i dalje nastavlja da privlači poznate i bogate. ‘Jedan posto Majamija funkcioniše fantastično, ali za većinu njegovih stanovnika, koji zarađuju manje od 75 hiljada dolara godišnje, Majami je poprilično teško mesto za život’, dodaje Badenhausen.
Izvor: Tportal.hr