O velikoj posećenosti zagrebačkog Muzeja prekinuti veza izveštavaju dva strana medija, The Spectator i Business Insider koji izražavaju oduševljenje idejom dvoje Zagrepčana koji su pokrenuli neobičan projekat. U prilog tome koliko je muzej poznat širom sveta ide i činjenica da je izložba bila postavljena u svim većim svetskim metropolama.

Nedavno je bio proslavljen Dan zaljubljenih. Crvena srdašca su iskakivala na sve strane i sasvim je uobičajeno na ulici sresti devojke i žene sa buketima ruža, plišanim medvedićima, balonima i sličnim sitnicama koje su im poklonili njihovi najdraži kako bi im pokazali koliko im je stalo. 

Ali svi jako dobro znamo da je zaljubljenost prolazna i da se veze, s vremena na vrijeme, raspadaju. To je surova realnost. I šta uraditi kad se veza raspadne? Vaš nekad najdraži ode ali stvari koje vam je poklonio/la najčešće ostaju i svakodnevno vam zadaju muke jer vas podsećaju na srećne i zajednički provedene trenutke.

Plišani medvedić postaje samo znak bolne ljubavi i najčešće, zajedno s ostalim bolnim materijalnim uspomenama, ostaje zatrpan negde u dubini neke police.

Genijalne ideje dosetili su se Olinka Vištica i Dražen Grubišić koji su, posle prekida svojih veza, odlučili da otvore Muzej slomljenih srca u kojem su izložili predmete koji ih podsećaju na propalu ljubav.

Muzej je smešten u centru Zagreba, u Gornjem gradu, a tu se nalaze brojni predmeti i priče koji su obeležili prekinute, ali nezaboravljene ljubavi.

Muzej je u protekle četiri godine gostovao u vodećim svetskim metropolama, obogaćujući tako ovu zbirku sa predmetima i pričama sa svih strana sveta.

Muzej svake godine na Dan zaljubljenih beleži povećan broj posetilaca. Izloženi predmeti pokazuju kako ljudi prolaze kroz ljubav i sve njene faze, od početnih leptirića u stomaku pa sve do, ne baš tako slatkog, kraja veze.

Što se tiče predmeta izloženih u muzeju, ima tu svačega – od najbanalnijeg plišanog medvedića pa sve do pomalo bizarnih gumenih grudi, slomljenih nogu i tome slično. Muzej prihvata svaki predmet koji je obeležio nečiju vezu, bez obzira na to koliko se on činio čudan.

Svi ovi predmeti u muzej pristižu od anonimnih donatora koji muzeju daju samo informacije o mestu i vremenu trajanja određene veze.

Neki su predmeti obeleženi duhovitim pričama, dok su drugi pomalo tragični, kao na primer baštenski patuljak čije je lice ogorčeni muž razbio na hiljadu komadića nakon što je njegova žena postala hladna i arogantna.

Tu je i sekira ljute žene iz Berlina kojom je razbila svaki komadić nameštaja koji je njezin muž ostavio kad ju je napustio.

Ironična činjenica vezana uz muzej je ta da se on nalazi preko puta zagrebačke Gradske većnice u kojoj zaljubljeni parovi sklapaju brak.

Deo izložbe poslat je muzejima u Londonu, Manillu i Singapuru, a svi oni koji su ostavljeni slomljenog srca i žele da podele svoju priču sa ostatkom sveta, slobodno mogu da doniraju predmete koji su im obeležili vezu.

Iako je svaki kraj veze tužan, donatori su otkrili svojevrsnu terapiju koja im pomaže da što lakše prebole prekid i krenu dalje sa svojim životom.
Izvor: Poslovni.hr