Zamenik premijera i ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, koji boravi u radnoj poseti Australiji, postigao je dogovor da se otpočnu razgovori koji bi doveli do uvođenja proceduralnih olakšica za izdavanje australijskih viza za srpske državljane i produženja roka njihovog važenja.

Australija po pitanju viza ima politiku po kojoj su svi, sem britanske kraljice i državljana Novog Zelanda, u obavezi da imaju vize kada dolaze u tu zemlju. 

Srbija je posle 2000. godine ukinula vize za građane Australije. Ministar unutrašnjih poslova je ukazao da je njegova poseta Australiji prva zvanična poseta na visokom nivou predstavnika Srbije toj zemlji posle 20 godina.

Ministri Dačić i Bouen razgovarali su i o srpskoj dijaspori koja je veoma zastupljena u Australiji i koja broji više od 100.000 popisanih građana.

Prema rečima Dačića, srpska dijaspora uživa veliko poštovanje i ona može predstavljati ne samo most i osnov za razvoj saradnje između Srbije i Australija već sigurno i značajan uticaj na australijsku političku scenu kada je reč o stavovima koji su važni za region.

On je istakao da su australijski zvaničnici iskazali spremnost za unapređenje ne samo političkih, već i ekonomskih i svih drugih odnosa između Srbije i Australije.
Izvor: B92