Izbor najpoželjnijih gradova i zemalja u 2012. godini: Misterije Bangkoka. Magija Londona. Zov Rija. London, domaćin Olimpijade je na turističkim mapama ucrtan kao „centar sveta“

Turistički radnici, uprkos tome što ekonomisti u 2012. godini predviđaju kulminaciju krize, utrkuju se u tome kako što spremnije dočekati goste. Angažovani su zato popularni svetski sajtovi, ali i najpoznatije agencije, koje, iz dana u dan, savetuju turiste gde je „najbolje i najsigurnije provesti odmor". Izdvajaju se, tako, najpoželjnija mesta za putovanja, gradovi i zemlje koje obavezno „treba doživeti", mesta gde se, uz kvalitetan smeštaj, može i uštedeti… 

Predstavljamo vam 10 svetskih gradova, koji su, na vrhu gotovo svih top-lista, kao idealni predlozi za nezaboravan odmor, ali i provod.

1. BERLIN, Nemačka – U glavnom gradu Nemačke se može osetiti pravi evropski „šmek". U ponudi su, prelepe znamenitosti, muzeji, opera, ali i hrana… I, što je najvažnije, iz godine u godinu, ima sve više stvari za posetiti, a gosti, koji jednom ovde dođu, rado se i vraćaju. Nezaobilazna destinacija svakako je Ostrvo muzeja, Berlinski zid, zgrada parlamenta „Rajhstag", ali i Olimpijski stadion na kojem mogu da se gledaju utakmice FK „Herte".

2. ISTANBUL, Turska – Ovaj najveći turski grad je sve popularnije odredište za turiste iz svih krajeva sveta. Olimpijada, koja će se u gradu, koji se prostire na dva kontineta, možda održati 2020. godine (Istanbul je među najozbiljnijim kandidatima), dodatno mu podižu rejting. U Istanbulu koji odiše živopisnom kulturom, noćni provod je nešto što ga dodatno učvršćuju na top-listama.

3. NJUJORK, SAD – Ne postoji mesto na svetu koje pruža takav jedinstven doživljaj, kao što to čini Velika jabuka. Grad oblakodera, čiji su zaštitni znakovi Kip slobode, Long Ajlend, Central park, ali i Volstrit, Medison skver garden, „Jelou keb"… Turiste prosto ostavlja bez daha.

4. BANGKOK, Tajland – Ovaj grad se, tradicionalno, nalazi među omiljenim destinacijama, možda zato što u ponudi ima sve, od živopisnh pijaca, autentične hrane, starih hramova… U Bangkoku se na svakom koraku mogu pronaći lokalne tajlandske aktivnosti, ali i sve ono što nude moderne metropole.

5. LONDON, Engleska – U godini kada je domaćin Olimpijskih igara, London je poodavno na turističkim mapama ucrtan kao „centar sveta". Grad, u kome se „zuji na sve strane", sigurno će 2012. „pokoriti" turisti iz svih krajeva planete, a sada se već traži „krevet više". Pored Olimpijade posetioce u ovoj godini očekuju mnogobrojne londonske znamenitosti.

6. BARSELONA, Španija – Katalonska prestonica je, godinama unazad omiljeno mesto mnogih turista. Izdvaja ga jedinstvena arhitektura, neverovatna infrastruktura, najbolji svetski fudbalski klub, ali i ono što mu daje poseban značaj – čiste plaže Mediterana, koje se nalaze veoma blizu centra grada…

7. LISABON, Portugal – Iako manje posećen od Španije, Portugal ima mnogo toga da ponudi turistima. Nezaobilazna destinacija svakako je Lisabon, jedinstven i po tome, što je „dovoljno mali da se može preleteti" za jedan vikend", naravno uz „čašu crnog portugaskog vina". Inače, staro jezgro grada je pod zaštitom UNESKA, kao svetska baština.

8. RIM, Italija – Ne postoji odgovor na pitanje „Kada je najzgodnije vreme za posetu Rimu". Kultura, hrana, šoping… sve ovo dostupno je turistima 365 dana u godini, pa tako „Večni grad" i ove, 2012. ostaje u samom vrhu turističkih aktuelnosti.

9. ATINA, Grčka – Među gradovima koji se našao na više top-lista je i Atina. Glavni grad Grčke, uprkos ekonomskoj krizi i pretnji državnim bankrotom, nezaobilazan je u ponudama svih turističkih agencija, a gosti ga rado pohode.

10. RIO DE ŽANEIRO, Brazil – Sa pripremama za Svetsko prvenstvo u fudbalu, zatim i Olimpijske igre, ali i sve većim rastom ekonomije, Brazil samouvereno „krči" put ka vrhu svetske turističke pozornice. Rio, nadaleko čuven po Kopakabani i Karnevalu, ove godine će, sigurno biti u centru pažnje turista.

„Neotkrivene" destinacije

Destinacije koje bi mogle da u 2012. godini budu novi „magnet" za turiste su Island, Filipini, ali i Kolumbija. S obzirom na to da će na Islandu, koji odlikuje neverovatna priroda, vulkanska aktivnost ove godine biti povećana, čini ga, na svetkim top listama, kao „dobro mesto za posetu". Mnogi smatraju i da je ova godina, ta koja će turistima otkriti Filipine, „pravi azijski dragulj", ali i Kolumbiju, iako ne previše bezbednu, punu divnih plaža, živopisnih gradova, arheoloških iskopina…
Izvor: Večernje novosti