Domaća skijališta ove sezone očekuju od 20 do 30 odsto veći promet nego prošle godine. Na Zlatiboru i Kopaoniku obaraju rekorde i obećavaju skijanje sve do 1. maja.

Sezona skijanja dostigla je vrhunac prošle nedelje. Debeli snežni pokrivač i popusti hotelijera na Kopaoniku i Zlatiboru privukli su, tokom praznovanja Dana državnosti, više od 20.000 gostiju. Osim domaćih padina, skijašima iz Srbije ove zime su interesantne i staze u Bugarskoj i Austriji. 

Posle više godina, usled jakih snežnih mećava, na Kopaoniku je prošle nedelje počela da radi i staza Mali karaman, čime su otvorene sve skijaške staze. To je, uz spajanje državnih praznika, bio dodatni podstrek za skijaše. Statistika pokazuje da je prošle godine, od decembra do marta, pod Pančićevim vrhom zabeleženo oko 36.000 dolazaka turista. A hotelijeri ocenjuju da će ova sezona biti bar za 30 odsto bolja nego prethodna.

"Koliko god zvučalo nerealno, moći ćemo da organizujemo i prvomajsko skijanje", kaže Andrija Jeremijević, potpredsednik Udruženja hotelijera Kopaonika i dodaje: "Tokom Dana državnosti imali smo pravu navalu gostiju, a prvi put sve je bilo puno, čak i u vikend naselju. Nije bilo slobodne fotelje na razvlačenje, ni pomoćnog ležaja. Polupansion u hotelskom smeštaju kreće se od 25 do 75 evra. Zimski raspust doneo nam je za četvrtinu veći promet nego prošle godine. U prvoj polovini februara imali smo više od 13.000 gostiju, pa će nam ovaj mesec biti za 50 odsto bolji nego lane. A u martu očekujemo 40 odsto bolju posetu."

Na ovoj planini 30 odsto gostiju čine stranci, kojih je najviše iz Rusije i Makedonije. Sledeći udar turista očekuje se od 19. do 25. marta, kada će tokom Big snow muzičkog festivala na Kopaoniku svakodnevno boraviti od 3.000 do 4.000 gostiju.

Po rečima Darka Đurovića, direktora Turističke organizacije Zlatibora, ukupan promet ove zime biće im bolji bar za 20 odsto u odnosu na prethodnu.

"Tokom raspusta imali smo veliku posetu gostiju, a smanjenje broja turista zabeležili smo samo u nekoliko dana na početku vanredne situacije", kaže Đurović. "Navala je ponovo krenula kada je đacima produžen raspust. Tome su doprineli i hotelijeri, koji su početkom februara odobrili i do 40 odsto popusta."

Tako se polupansion u hotelu na Zlatiboru kreće od 2.900 do 10.800 dinara, dok za apartman treba platiti od 2.000 do 5.000 dinara. Najam soba u privatnom smeštaju varira od 500 do 1.000 dinara.

Procene pokazuju da je kvalitetne skijaške staze u inostranstvu i ove zime posetilo više od 10.000 turista iz Srbije. Kako kažu u "Odeon world travel-u", bugarska skijališta Bansko i Borovec i dalje su najatraktivnija strana zimovališta za domaće turiste.

"Primetan je, međutim, porast broja skijaša koji su ranije zimovali u Bugarskoj, ali sada odlaze na austrijske staze,"kaže Mirko Bauk, direktor ove agencije. "Previše je novih hotela u Borovecu i Banskom, pa se na gondolama stvaraju velike gužve, a ljudi su se i zasitili ovih skijališta. Zato sada radije odlaze u Bad Klajnkirhajm, Gerlicen ili Nasfeld, gde odsedaju u lošijim hotelima. Mnogi turisti odlaze i na slovenačku Kranjsku goru."

Po njegovim rečima, skijaši koji su ranije odlazili u bugarske hotele sa četiri zvezdice sada se, za oko 100 evra više, zadovoljavaju nešto lošijim objektima u Austriji.

"Polupansion u hotelu sa tri zvezdice, na primer, u Nasfeldu može da se nađe za 40 evra,"objašnjava Bauk. "A za sedam dana u Banskom potrebno je 190 evra. Domaći skijaši su, ipak, tokom iznenadnog produžetka praznika za Dan državnosti najviše odlazili na Kopaonik i Jahorinu, na petodnevni odmor. Aranžmani na planini u Republici Srpskoj prodaju se za 25 odsto bolje nego prošle godine, jer je u međuvremenu dosta uloženo u Jahorinu, na kojoj je skoro osavremenjen ski-lift."
Izvor: Večernje novosti