Grad lavova privlači turiste oblakoderima i egzotičnom kuhinjom. Spoj kineskog, indijskog i malajskog uticaja. Plene živopisni kvartovi.

Ogromni oblakoderi, ukusna hrana nastala mešavinom kineskog, indijskog i malajskog uticaja, odlična prilika za šoping i uzbudljiv život u različitim kvartovima čine Singapur sjajnom destinacijom. Popularno nazvan „mikrokosmos Azije", ova mala ostrvska zemlja će oduševiti svakog posetioca svojim kontrastima, rigoroznim pravilima, ali i mestima za potpuno uživanje. 

Distrikti
Singapur je izrazito gusto naseljen, a centar grada se sastoji od nekoliko kvartova, poznatih kao Central biznis disktrikt, gde je i centar noćnog života.

Iako su ovde smešteni svi impozantni oblakoderi i pruža se prilika da se za brzo vreme „upije" duh brzog života biznismena, u različitim kvartovima se može pronaći i jeftin smeštaj, burmanski hramovi i ogromni tržni centri.

Singapurska kineska četvrt smeštena je u distriktu Čajnataun, a deo između ulica Pagoda i Smit je posebna turistička atrakcija. Prepuna je malih prodavnica sa najrazličitijom ponudom, pa mnogobrojne radnje prodaju elektroniku, odeću, kineske lekarije i nakit. Sama četvrt vrvi od restorana i, naravno, kioska sa kineskom hranom.

Potpuno drugačija slika je u Litl Indija kvartu, gde je smešten centar velike indijske zajednice u Singapuru i istovremeno jedna je od najživopisnijih i najzanimljivijih delova grada. Glavna štrafta indijskog kvarta je Serangoon road, ulica prepuna veselo ofarbanih prodavnica sa egzotičnim slovima tamilskog, hindu i bengalskog alfabeta. Tu se prodaju indijski sariji, zlatne narukvice, svi mogući začini, mirišljavi štapići i saundtrekovi najnovijih hitova iz Bolivuda, a treba videti i Šri Veramakalijaman hram, najpoznatiji u Singapuru.

Rezidencijalni deo grada je na istoku, gde se nalazi i aerodrom, ali i mnogi poznati restorani.

Kretanje po Singapuru obavlja se bez ikakvih problema, jer je javni transport jedan od najboljih na svetu, a taksi je jeftin. Ipak, preporučuje se da posetioci „puste korak" i prošetaju, naročito pored reke, ali i živopisnim kvartovima.

Atrakcije
Oni koji su došli da se odmaraju, treba da odu na jednu od tri plaže na ostrvu Santosa, koje se nalazi južno od grada, a sam ulaz se plaća dva dolara. Iako je dosta skupo za „obične" posetioce, treba ga bar obići i okupati se na njemu u jednom danu.

Za one koji su se naoružali fotoaparatima, tu je i Karlsberg skaj tauver, među najvišim vidikovcima u Aziji. Otvoren je svakog dana od 9.00 do 21.00, kao i jedan od najvećih okeanarijuma u Aziji – Undernjater Njorld i Delfin laguna.

Obavezno treba obići i singapurski nacionalni simbol, 8,6 metara visoku skulpturu lava-ribe tešku 70 tona pod nazivom Merlion. U blizini je i Kavenah bridž, najstariji most u gradu i jedini viseći most, koji je sagrađen 1869.

Fešte
Pošto u Singapuru živi zajedno više nacija, posetioci gotovo svakog meseca mogu da nabasaju na neki praznik ili festival. Zahvaljujući uticaju kineske manjine, najveći događaj je svakako kineska Nova godina, odnosno Lunarna nova godina. Slavlje traje puna 42 dana, a grad je tada ukrašen crvenim šljokicama, mandarinama i zodijačkom životinjom te godine. Naredna dva dana provode se u krugu porodice i život u gradu tada bukvalno staje.

Još jedan od perioda koji se slavi višednevno je paljenje „prokletog novca", kako bi se umolili mrtvi, koje se najčešće organizuje u avgustu. Klimaks nastupa 15 dana u mesecu kada počinje Festival gladnih duhova, odnosno kada se živi rasturaju od hrane.

Indijski festival svetlosti, Dipavali, slavi se od oktobra ili novembra, a Litl Indija, poseban indijski kvart, je tada veselo ukrašen.

U malajskom delu grada praznuje se Ramadan, slave se, naravno, i budistički Vesak, kao i hrišćanski praznici Božić i Uskrs.

Klima i u tunelima
Ako se uzme u obzir da se nalazi u neposrednoj blizini ekvatora, vreme u Singapuru je uglavnom sunčano. Međutim, najviše kiše pada tokom monsuna, od novembra do januara, pa je najbolje da posetioci idu na putovanje posle toga. Ipak, mnogi stanovnici Singapura naučili su kako da se sklanjaju od vrućine.

Žive u klimatizovanim stanovima, rade u klimatizovanim kancelarijama, voze se klimatizovanim metroom do klimatizovanih tržnih centara koji su jedan s drugim povezani rashlađenim podzemnim tunelima u kojima ima restorana i fitnes klubova.

Sve pod konac
Da je u Singapuru sve besprekorno uređeno može da primeti i posetilac koji je tek došao. Zgrade su uglavnom novijeg datuma, moderne i mahom u staklu, čiste i – bez ikakvih grafita. To je posledica i veoma stroge primene vrlo krutih i rigoroznih pravila kada je čistoća u pitanju. Žvake su, tako, ovde potpuno zabranjene, bacanje papira se kažnjava sa više stotina singapurskih dolara. O izrazito rigoroznoj politici pri nepoštovanju propisa svedoči i kazna za vožnju biciklom u predelu gde to nije dozvoljeno od čak 1.000 dolara!
Izvor: Večernje novosti; fotografije: Wikimedia