Prema priznanjima mnogih koji su posetili Južnu Koreju, a dolaze sa Starog kontinenta, stranci u ovoj zemlji ponekad osete i stid kada se suoče sa posvećenošću poslu i porodici, čistoći i disciplini koja vlada u ovoj zemlji…

Čim se radnje u devet sati otvore, milioni nađu razlog da forsiraju put prema Mjongdongu – nazovimo ga "Knez Mihailovom" Seula, i poput ljudskog mravinjaka počnu da preplavljuju sve restorane, kafiće i prodavnice. U Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, ima svega za sve, a može i da pretekne. 

Bučni kvart Itevon (Itaewon) tradicionalno je stecište turista sa Zapada. Oko Itevona su koncentrisane ambasade. Uz njega je sazidana i jedna od najvećih američkih vojnih baza opasana visokim zidom, "krunisanim" bodljikavom žicom, gde se stiskaju hoteli i moteli sa cenama za svačiji džep. Prespavati se može u krevetima, udobnijim za turiste ili kako to Koreanci rade – postavljaju tanak madrac na podu.

Od istorijskih spomenika, u Seulu su sačuvane tri kapije, koje predstavljaju deo drevnog zida koji je nekada okruživao i tri carske palate. U centru grada nalazi se ogromno bronzano zvono, liveno davne 1468. godine. Mnoge će iznenaditi, ali Seul ima rimokatoličku katedralu i brojne druge hrišćanske crkve. Takođe, prepun je muzeja, pozorišta, biblioteka, zooloških vrtova i botaničkih bašti, kao i univerziteta od kojih je najpoznatiji seulski Nacionalni Univerzitet.

Simbole Seula predstavljaju i dva spomenika. To su spomenik Admiralu Ji Sunsinu, koji je odbranio Koreju od napada Japanaca 1592. godine i spomenik kralju Sejongu.
Izvor: LuxLife