Putovanja u svemir, holografsko osoblje i auto bez vozača, samo su neke novosti koje će drastično promeniti način putovanja u sledećih nekoliko decenija.

S Međunarodnim sajmom potrošačke elektronike u Las Vegasu ponovno je počelo da se šuška o velikim inovacijama u putovanju. Automobili bez vozača i holografsko osoblje zapravo bi vrlo brzo mogli da postanu stvarnost. Skenirani dokumenti na smartphoneovima verovatno su prvi korak. Međutim, ono što će uveliko promeniti način putovanja je definitivno auto bez vozača.

1. Auto bez vozača
Laboratorija \"Autonomos\" testirala je prvi auto bez vozača u Berlinu u martu 2011. Sličan projekat pokrenuo je i \"Google\" koji svoje automobile testirao u Nevadi. Velika Britanija ima \"The Pod Car\" koji bi trebao da uđe u upotrebu ove godine. Automobili bez vozača sastoje se od kompjutera, nekoliko kamera koje posmatraju semafore i ugrađeni GPS pomoću kojeg i vozi.
Ovi automobili prvo bi trebali da pomognu putnicima koji ne poznaju zemlju ili grad u koji dolaze. Takođe, kamere u autu puno brže uočavaju promene na putu od ljudi, tvrde proizvođači, pa ih to čini vrlo sigurnim izborom.

2. Avionska kabina koju nećete želeti da napustite
Prema viđenju \"Airbusa\", tradicionalna odeljenja prema razredima u avionima, vrlo brzo bi mogla da postanu deo prošlosti. Umesto njih će putnici već 2050. godine sediti u specijalnim odeljcima čiji će primarni zadatak biti zadovoljavanje svih želja putnika, bilo da je reč o opuštanju ili o radu.
Iz \"Airbusa\" tvrde kako će avionske kompanije troškove tradicionalnih odeljenja nadoknaditi prilagođavanjem ugodnijem načinu putovanja, a za koje će putnici trebati da izdvoje malo veće cifre.

3. Holografski 3D ekran s pokretnim slikama
U belgijskoj kompaniji \"Imec\" nadaju se da će do sredine 2012. godine izraditi holografski ekran s pokretnim slikama i na taj način revolucionirati 3D iskustvo. Podela iskustva s putovanja biće drugačija, a svi s kojima to budete delili lako će se uživeti u vaše doživljaje, tvrdi direktor kompanije \"Tomorrow\", Majk Volš.
Holografski 3D ekran koristiće \"Google Earth\" koji će prepoznati lokaciju vašeg putovanja i automatski snimati vaše putovanje i pomoću algoritama odrediti koje su znamenitosti najzanimljivije.

4. Hiperzvučni avioni
Evropska kompanija za avionsku obranu i svemir koja je vlasnik \"Airbusa\", izložila je javnosti svoje planove za gradnju brzog prevoza bez štetnih emisija, tj. \"Zero Emission High Speed Transportationa\" (ZEHST). U projektovanju aviona naučnici su koristili tehnologiju koja već postoji, ali se koristila samo u vojne svrhe. Do 2050. godine ista bi se tehnologija trebala koristiti i za komercijalne avione.

5. Holografsko osoblje na aerodromima
Određene vazdušne luke u Evropi poput Lutona u Londonu predstavile su holografsko osoblje kako bi provera sigurnosti bila učinkovitija i lakša za razumevanje. U Londonu će vam u tome pomoći Graham i Holly koji će vas upozoriti šta smete nositi u torbama, a što ne, i datće vam savete kako što lakše i bezbolnije da prođete proveru sigurnosti. Cilj je pojednostaviti proveru sigurnosti i usrećiti putnike bez zapošljavanja dodatnog osoblja.

6. Svemir kao destinacija za odmor
Putovanja u svemir su veliki pomak u putovanjima uopšteno, a neke kompanije poput \"Virgin Galactica\" XCOR i \"Space Adventuresa\" već primaju rezervacije. Nakon brojnih eksperimentalnih letova prošle godine, \"Virgin Galactic\" spreman je poslati svog prvog klijenta već ove godine.
Kako putovanja u svemir postaju stvarnost, brojne turističke kompanije okrenuće se novom biznisu. Osiguravajući div \"Allianz\" već je izdao polisu putnog osiguranja za svemir prilagođenu novim uslovima. Letovi će u 2012.-oj trajati samo pet minuta u samoj orbiti, tako da će hoteli u svemiru koje razvija ruska kompanija \"Orbital Technologies\" malo pričekati na prve goste.

7. \"Pametni telefoni\" koji čitaju misli
Kompanija IBM u svom planu \"5 u 5″ predviđa da će do kraja godine spam mejl prestati da postoji. U sledećih pet godina probaće da ostvare pet inovacija. Umesto spama, samo će podaci i informacije koje su bitne biti filtrirane i stići će do vašeg telefona.
Za one koji vole da putuju, pametni telefon će filtrirati i izbaciti nezanimljive aktivnosti prikazujući samo one koje bi vas mogle zanimati. Upozoriće vas na novonastale probleme tako da na vreme stignete da promenite svoje planove pre dolaska na aerodrom.
Izvor: Lepota i zdravlje