Zlatibor ove zime beleži rekordnu posećenost – dnevno, za vreme raspusta, u ovom turističkom centru boravilo je 18.000 gostiju. Slično je i na ostalim planinama, a da je turizam u Srbiji u usponu, govori i činjenica da je u 2011. priliv od te grane privrede bio gotovo milijardu dolara.

Srbija ima 265 hotela, a njihov broj je u poslednjih pet godina povećan za četvrtinu. Još nismo razvijena turistička destinacija, ali da idemo uzlaznom putanjom, govori i porast broja turista od 27 odsto u prvih 10 meseci prošle godine. Potencijala za razvoj svakako imamo, ali i problema oko definisanja u kojem pravcu će razvoj ići. Jedan od problema je taj što je banjski turizam ostao na nivou uputa za lečenje, dok se u zemljema u regionu zarađuje ozbiljan novac na velnes i spa turizmu. 

Bojan Zečević, profesor na Ekonomskom fakultetu, kaže da u sferi turizma najviše trpe banje.

– Ključno pitanje je na koju stranu će se odvijati njihova ponuda. Model ponude za relaksaciju ne može ići zajedno s lečilištem, pa su banje sada u vakuumu. Upravo zbog toga veliki broj naših ljudi posećuje slovenačke banje, jer takav koncept ovde ne postoji – kaže Zečević.

Da se privatizacija pokazala kao dobra stvar, potvrđuje hotel „Izvor" u Aranđelovcu, koji je nakon sedam godina rekonstrukcije otvoren krajem 2010. Prošle godine u hotelu je boravilo 29.080 gostiju, održano je 250 kongresa, seminara i događaja.

Kako bi što bolje promovisao ponudu naše zemlje, TOS je prošle godine učestvovao na 33, a Turistička organizacija Beograda se predstavila na 23 međunarodna sajma.

– Beograd je prošle godine bio tražena turistička destinacija. Do novembra prošle godine Beograd je posetilo 12 odsto više stranih gostiju, a u svetskim medijima pominjan je kao jedna od najatraktivnijih novih destinacija u Evropi – kaže direktor TOB-a Dejan Veselinov. U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da prihodi od turizma zavise od potencijala, razvijenosti i promocije i ističu da Srbija mora da radi na tome.

Turisti u Srbiji u 2011.
– Od stranih turista, najveći broj noćenja imali su gosti iz BIH – 156.398
– Slede turisti iz Crne Gore, Slovenije, Nemačke, Hrvatske i Italije
– U periodu januar-novembar u Srbiji je boravilo 1,94 miliona turista
– Strani turisti su najviše boravili u Beogradu (789.846 noćenja)
– Strani gosti najviše su boravili u Beogradu (51%)
– Domaćih gostiju 1,22 miliona (63%)
– Stranih 713.319 (37%)
– Hotel „Izvor" je za godinu dana povećao posetu Aranđelovcu 573%
– Ukupno 6,28 miliona noćenja: domaći turisti 4,74 miliona, strani 1,54 miliona
– Domaći turisti su najviše boravili u Vrnjačkoj Banji (508.642 noćenja)

Izvor: 24 sata