Banje su poslednjih godina postale sinonim za potpuno opuštanje, hedonističke užitke i mesto gde možete da se opustite i zaboravite na sve brige.

Velnes centri, masaže i bazeni samo su deo onoga što možete pronaći u banjama, a ne morate daleko da putujete i tragate za njima jer pored onih u Srbiji, odmor i zabavu uz uživanje možete pronaći i u banjama u komšiluku. 

Srbija
Većina banja u Srbiji leži u podnožju planina, okružene su šumom, zaštićene od jakih vetrova i imaju blagu klimu, tako da predstavljaju destinacije pogodne za odmor turista koji nisu ljubitelji zimskih sportova i niskih temperature. U blizini banja nalaze se spomenici kulture, planinski turistički centri, lovna područja.

Među turistima najpopularnije su Vrnjačka Banja, Banja Vrujci i Niška banja.

Slovenija
Klima Slovenije je mediteranska na obali, alpska na planinama, kontinentalna sa blagim letima i hladnim zimama na visoravnima i dolinama na istoku. Bez premca su Terme Čatež, a veoma su popularne i Terme Olimija i Rogaška Slatina.

Hrvatska
Sveti Martin raspolaže najvećim kompleksom tobogana u Hrvatskoj i sa 1.700 kvadratnih metara vodenih površina. Renovirane Terme Tuhelj i Toplice Sveti Martin, sagrađene pre samo nekoliko godina, počele su kvalitetom da se izdvajaju od drugih.
Izvor: 24 sata