Od Engleske do Novog Zelanda, ovih četiri slika vode vas na jedinstvene plaže, sve vredne posete.

Znamo da vam nikad nije dosta prelepih plaža sa puderasto belim peskom, ali red je da se upoznate i sa obalama sa čudnom bojom peska, nad kojima avioni nisko lete, i toplim bazenima koje možete sami da iskopate.

OBALA IZ DOBA JURE
Dorset i Istočni Devon, Engleska
Ova 150 kilometara duga obala duž Engleske južne ivice je geološka priča o poslednjih 185 miliona godina. Prošetajte obalom i videćete dobro očuvane fosile i otiske stopala dinosaorusa, krečnjačke lukove isprane vodom, i izbrazdane stene. Ali najneobičniji deo je blizu Stadlenda u Dorsetu, gde potpuno bele krečnjačke litice i morske naslage izgledaju kao ledeni bregovi koji su se polako odvojili tokom vekova.

Neki kažu da su najpoznatiji od belih krečnjaka, Stene Starog Harija, dobile ime po Hariju Paju, lokalnom piratu iz 15 veka koji je čuvao plen u bilzini. Tokom baš niskih plima možete da prošetate do glatkih krečnjaka Stadlend plaže, ali se oni najbolje vide iz kajaka, posebno kada ih zalazak sunca oboji u crveno.

PLAŽA TOPLE VODE
Koromandel poluostrvo, Novi Zeland
Vikendima kada je niska plima, Plaža tople vode se pretvara u spa zabavu. Posetioci nose sa sobom lopate i kopaju sopstvene bazenčiće koje ispunjeva geotermalna minerala vode. To je čudan prizor: ljudi leže u malim bazenčićima u pesku, umesto da plivaju u moru koje je na samo nekoliko koraka od njih. Zatim, za manje od četiri sata kada plima nadođe, scena se manja, i plaža je opet ravna.

PAPAKOLEA PLAŽA
Veliko ostrvo, Havaji
Nije mahovina ili alge ono što daje njenom zelenom pesku njegovu bizarnu boju, već mineral olivin stvoren vulkanskom aktivnošću. Bogat gvožđem i magnezijumom, olivin je jedan od prvih kristala koji se formira kada se magma hledi. I havajska udaljena Papakolea plaža, eko-osetljiva oblast na najjužnijem vrhu velikog ostrva, je možda najpoznatiji primer.

MAHO PLAŽA
St. Marten
Na kraju aerodromske piste, Maho plaža daje posetiocima uzbuđenje na svakih pola sata: džambo džet poleće i sleće na dohvat ruke. Samo vas uski put deli od piste međunarodnog aerodroma Princeza Julijana, drugog najzauzetijeg aerodroma u istočnim Karibima. Sa udarima vreline iz aviona i strujanja vezduha koji udaraju pesak, svako uzletanje i sletanja čini se kao da ste ga zamalo izbegli. Obavezno pogledajte snimak da osetite to uzbuđenje!
Izvor: SMedia