Muzej je posvećen američkim gangsterima i njihovoj “kulturi”. Tu su revolveri, mašinke, štekovi novca, ali i deo zida, izrešetanog mecima…

Kao da nije dovoljna atrakcija sama po sebi, Grad greha dobio je još jednu zanimljivu turističku destinaciju – Muzej američke mafije! Na 82. godišnjicu ozloglašenog masakra na Dan svetog Valentina, Las Vegas je odlučio da oda počast mafijašima koji su stvorili taj pustinjski grad. Tu su revolveri, mašinke, štekovi novca, ali i deo zida, izrešetanog mecima, iz maskara 1929. koji svedoči o danu kada je Al Kapone postao alfa i omega grada Čikaga. 

Muzej vredan 42 miliona dolara prostire se na 3.800 kvadratnih metara izložbenog prostora. U jednoj sobi, veliki zid izlepljen krvavim, necenzurisanim fotografijama pokazuje najveća mafijaška "dostignuća": eksplodirani automobili, tela u mrtvačkim vrećama, izrešetani "heroji ulice"… U drugoj prostoriji, posetioce uče kako da napune revolver. Ako nekim slučajem, pištolj zakaže tu je šarolik izbor priručnog oružja – lopata, čekić, bejzbol palica, šilo za led. Njihov zadatak je da nas upoznaju sa "kreativnom stranom" najozloglašenijih američkih ubica. Iza jarko crvenih vrata krije se priča o mafijaškoj povezanosti sa prostitucijom.

Ako novopečeni bogataši misle da su izmislili termin "pranja para" samo neka zavire u prostoriju ovog muzeja koja do detalja otkriva komplikovani put novca od SAD do Bahama i nazad.

Laki, Bagzi, Lice s ožiljkom, Mrav, Zmija, Brada, Mozak… Nadimci najpoznatijih gangstera iz "zlatnog veka mafije" zvuče kao imena neobičnih superheroja, a u ovom muzeju upoznaćete i njihovu ljudsku stranu. Videćete ih na fotgrafijama sa prvog pričešća, sa porodicama, u Jerusalimu, oslonjene na Zid plača.

Organizatori muzeja mislili su na sve, pa je tako otvorena i prodavnica suvenira, koja je, naravno, u skladu sa "krvavom" reputacijom domaćina. Na policama su izložene lutke najpoznatijih mafijaša, medvedi igračke, obučeni u robijaška odela, i sa plastičnim mašinkama u rukama. Tu su i štekovi para, video igrice, replike fotografija, izrešetane policijske mete. Među najtraženijim suvenirima će nesumnjivo biti majica sa natpisom koji američku svetu istinu "u Boga verujemo" prilagođava svojim mafijaškim idolima – U Kuma verujemo!

Bezakonje za 18 dolara
– Mi smo samo želeli da istina izađe na videlo, da posetioce upoznamo sa bezakonjem koje je tada vladalo – tvrdi dugogodišnji agent FBI Elen Noulton, zadužena za promovisanje ove atrakcije. Baš kao u mafijaškim filmovima, u ovom muzeju se mešaju sentimentalnost i realnost, divljenje i gađenje. Gradski zvaničnici računaju baš na tu nostalgiju da im pomogne u prodaji što većeg broja ulaznica od 18 dolara.
Izvor: Večernje novosti