Maldivi važe kao raj za turiste. Ali, i tamo se vodi borba za vlast koja preti da pokvari rajsku atmosferu. Predsednik Mohamed Našid podneo je ostavku, ali time još nisu rešeni problemi ove ostrvske državice.

Onaj ko može sebi da priušti odmor na Maldivima, finansijski se sigurno nalazi na sunčanoj strani života. Jer, to znači blještavobeli pesak, napuštene plaže iz snova i azurnoplavo more. 

To je u neobičnom kontrastu sa događajima koji su poslednjih nedelja obeležili život na glavnom ostrvu na kome je i glavni grad Male.

Zvuci demonstracija ne dopiru do turista koji ovde provode odmor razasuti na 1.200 ostrva, ali u Maleu u poslednje vreme gotovo da nije bilo dana bez protesta.

Posmatrači se pribojavaju da će pravi pobednici u ovoj borbi za vlast biti zapravo islamisti. Oni su pre nekoliko nedelja već počeli da uništavaju ostrvsku idilu.

Uspeli su da izdejstvuju zatvaranje salona za masažu i lepotu, kao i zabranu prodaje alkohola i svinjetine. Industrija turizma je odahnula kada je ta zabrana posle nekoliko dana ukinuta.

„Kada je zabrana stupila na snagu, ljudi na Maldivima su shvatili ozbiljnost situacije. Većina stanovnika je dotle ćutala, ali tada su se probudili i zatražili da ekstremisti povuku svoje zahteve", rekao je u januaru predsednik Našid.

On je upozorio islamiste da ne smeju sebi da dozvole da vrate ova lepa ostrva u kameno doba. Njima smetaju i statue koje nisu u islamskom duhu a na ostrva su uglavnom dospele kao pokloni stranih delegacija.

No, islamisti nisu jedina pretnja za ostrva na kojima je najviša tačka tla tačno metar i po iznad nivoa mora.

Sednicom vlade održanom pod vodom, Našid je 2009. pokušao da skrene pažnju na to da Maldivi polako tonu. On je rekao da će na kraju svi stanovnici umreti ako se nešto ne učini protiv klimatskih promena.

Sada Našid ima još konkretnije probleme. Protiv njega je podignuta optužnica zbog posedovanja alkohola – kada je napustio predsedničku palatu, u njoj je nađeno oko 100 flaša alkoholnih pića.

A uživanje alkohola van hotela je u ovoj muslimanskoj zemlji krivično delo. Našidu sada prete tri godine zatvora, proterivanje na neko usamljeno ostrvo, kućni pritvor ili novčana kazna.

Našidov tadašnji zamenik Mohamed Vahid Hasan rešen je da brani demokratske tekovine. „Ako propadnemo, propašćemo zajedno. Maldivi su tek početak kraja", rekao je Hasan.
Izvor: DW