Ovo je poznato skijaško i planinarsko odmaralište, bogato tradicijom i prirodnim lepotama. Nalazi se u blizini Šamonija (Chamonix-Francuska), gde jedan dan takođe možete uživati u skijanju, baš kao i u dolini Aosta.

Italijansko skijalište Kurmajer (Courmayeur) je deo ski zone Aosta doline sa 180 staza za skijanje. Osim skijanja u samom Courmayeur-u (50km staza), žičarom možete doći i do ostalih skijališta doline Aosta kao što su Alagna Valsesia, Breuil-Cervinia, Crévacol, Etroubles, Pila i Saint-Rhémy-en-Bosses gde možete uživati u skijanju i snoubordingu. 

Na stazama na visini od 2500 metara, možete uživati u skijanju i snoubordingu tokom cele sezone. Pravljenje snega :- Na Courmayeur-u visinu snežnog pokrivača na 15 km staza povećavaju sa 330 topova za sneg.

Kapacitet žičara : 21 žičara može da izvuče 8400 skijaša / snoubordera po satu. Postoji 5 aerodroma udaljenih dva sata vožnje, tako da su ski vikendi i kratki odmori na Courmayeur-u itekako izvodljivi.

Skijanje na Kurmajeru
Courmayeur može udovoljiti svim skijašima sa stazama kao što su World Cup Downhill i the International – staza od 6km čija visina opada za 1000m dok se spuštate. Mnoge staze su pokrivene dodatnim snegom iz topova.

Postoje dve glavne ski zone. Najveća je Chécrouit – Val Veny, tačno iznad odmarališta i uglavnom je napravljena za početnike i osrednje skijaše a ima i tzv. off-pista niz koju se možete spustiti uz prisustvo instruktora.

Ozbiljni skijaši će se pre odlučiti za Mon Blan, Chamonix i Argentière gde su staze strme i spektakularnog izgleda.

Za početnike tu su nešto lakše staze gde mogu steći sampouzdanje uz instruktore Mont Blanc skijaške škole osnovane 1936. To je jedna od najstarijih i najprestižnijih skijaških škola u Italiji.

Oni sa osrednjim znanjem uživaju najviše privilegija jer imaju i prostrane staze i one za testiranje i mogu da se okušaju na neverovatnim stazama koje su jedinstvene na Mon Blanu.

Snoubording u Kurmajeru
U Kurmajeru kažu da je u planu izgradnja zone za snoubordere u bliskoj budućnosti. Iako oni nailaze na neke prepreke, do vrha staza mogu doći gondolama i žičarama. Što se tiče skijaša, oni sa vodičima mogu da uživaju na "off-pistama" od Vallée Blanche do Chamonix.

Courmayeur privlači veći broj bordera nego ostala italijanska odmarališta zbog svoje reputacije i bogatog noćnog života.

Courmayeur Aprés Ski
Glavna ulica u ovom odmaralištu je omiljeno mesto onih koji vole da uživaju nakon skijanja. Oko pešačke zone se nalaze brojni barovi i kafići. Među skijašima poznato sastajalište je Roma, dok mnogi uživaju u šetnji razgledajući izloge pre odlaska na večeru.

Gužva u odmaralištu se naglo povećava kada fino obučeni "vikendaši" petkom stignu iz Torina i Milana. Ima puno poznatih i popularnih barova kao što su Bar Roma, American Bar, Caffé della Posta, Caffé del Centro, i Cadran Solaire i nekoliko noćnih klubova.

Takođe možete posetiti i kazino u Sent Vinsentu.
Izvor: B92; fotografije: flickr.com