Oskarom ovenčani filmovi pokrivaju najrazličitije decenije prošlog veka, od čarlstonovskih dvadesetih (The Artist), preko Prvog svetskog rata (War Horse) i američkog Juga šezdesetih (The Help), do današnjih dana (The Descendants). Pogledajte gde su snimani i koje lokacije su inspirisale njihove direktore fotografije da nam još upečatljivije ispričaju svoje priče.

The Artist (Glumac)
Film je dobio pet Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, režisera (Mišel Azanavisijus) i glavnu mušku ulogu (Žan Dižarden). The Artist je priča o o ljubavi između zvezde nemog filma i mlade holivudske glumice u usponu. Snimljen je u Los Anđelesu na lokacijama kao što su Olive Street, nedaleko od Marina Del Rey u Santa Moniki, i u Teatru Million Dollar na Južnom Brodveju (South Broadway). Ako odsednete u nekom od hotela u art-deko stilu, kao što su Casa del Mar ili Sunset Tower, steći ćete utisak kako je izgledao Holivud tokom 1920-ih. 

The Help (Služavke)
The Help je priča o odnosu između mladih belkinja i njihovih tamnoputih služavki tokom perioda borbe za građanska prava crnaca u Americi. Iako nominovan za četiri Oskara, samo je Oktavija Spenser dobila zlatnu statuu za sporednu žensku ulogu.

Radnja filma je smeštena u mesto Džekson u Misisipiju, iako je film uglavnom sniman u obližnjim gradovima: Grinvudu, Grinvilu i Klarksdejlu. Oni koji otputuju u Džekson prepoznaće nekoliko objekata iz filma uključujući restoran u retro stilu Brent’s Drugs, Mississippi State Capital i Mayflower Cafe.

Midnight in Paris (Ponoć u Parizu)
"Midnight in Paris" režisera Vudija Alena je priča o grupi Amerikanaca u poseti glavnom gradu Francuske. Film nam pruža sliku Pariza iz 1920. ali i njegov savremeni izgled. Iako se nije pojavio na dodeli, Vudi Alen je dobio Oskara za originalni scenario.

Ceo film je sniman u Gradu svetlosti pa se tako mogu videti neke od atrakcija kao što su Monmartr, Versajska palata, bazilika Sacré-Cœur (Sveto srce), most Aleksandra III, zgrada Opere i Rodenov muzej. Snimalo se i na ulicama blizu Panteona, Marché Aux Puces (pariska buvlja pijaca) i Île de la Cité. Uočljivi su i hoteli Le Bristol i Le Maurice, i knjižara "Shakespeare and Company".

War Horse (Ratni konj)
Film Stivena Spilberga je ekranizacija dečjeg romana Majkla Morpurga. To je priča o dubokoj vezi dečaka i konja tokom Prvog svetskog rata. Iako nije dobio nijednog Oskara, ovde ga navodimo kao najvećeg gubitnika na dodeli 2012.

U Morpurgovom romanu priča se odvija u njegovom rodnom mestu, selu Idesli (Iddesleigh) u Devonu, ali je film sniman u obližnjem Dartmuru (Dartmoor) i oblasti oko Ringmor Dauna (Ringmore Down). Spilberg je bio oduševljen "izobiljem prirodnih lepota" Dartmura. Ovde preporučujemo hotel Lewtrenchard Manor. Ostale scene su snimane u Viltširu (Wiltshire) i Sariju (Surrey).

The Girl with the Dragon Tattoo (Muškarci koji mrze žene)
Film je adaptacija isotimenog potresnog romana Stiga Lašona o švedskom novinaru u potrazi za nestalom devojkom. Dodeljen je Oskar montažerima.

Film je sniman u Stokholmu, u oblasti Mariatorget i u sudu Stokholma. Hofsta Sateri, ogromno imanje staro 700 godina koje se nalazi na 140 km jugozapadno od Stokholma je poslužilo kao kompleks Vanger u izmišljenom gradu Hedestad. Nekoliko scena je snimljeno u Cirihu i Oslu.

The Descendants (Potomci)
Sa Džordžom Klunijem u glavnoj ulozi, film prati priču čoveka koji pokušava ponovo da se zbliži sa ćerkama nakon što mu je žena poginula. Jedan Oskar – za najbolje adaptirani scenario.

Porodica živi u Honoluluu, i ceo film je sniman na Havajima, uglavnom u glavnom gradu i oko Hanalei zaliva na severnoj obali Kaua’ija.
Izvor: B92