Turisti u Pragu imaju na raspolaganju još jednu turu po glavnom gradu Češke: osim bisera arhitekture sada mogu, sa novom agencijom “Korupcija tur”, da obiđu i spomenike domaćoj korupciji.

Među tim "spomenicima" su Blanka, to jest najduži gradski tunel za automobile u Evropi i nekoliko praških bolnica koje su opremu kupovale po višestruko naduvanim cenama, preko anonimnih posrednika. 

Turističku ponudu namenjenu pre svega domaćim turistima proširio je filozof i prevodilac Petr Šourek u želji da na zabavan način podseća Čehe koliko je u njihovoj zemlji korupcija uzela maha.

Kvalifikovani vodič obilazak će pratiti izlaganjem o detaljima svake od tih korupcionaških afera iza koje je ostao "korupcionaški spomenik".

Recimo da u slučaju tunela Blanka, grad po dokumentaciji i ugovorima pojma nema zašto bi trebalo da plati čak 160 miliona evra.

Jedna od takvih znamenitosti je i put koji se nalazi u sred četvrti sa vilama a koji povezuje bivšeg šefa energetskog državnog giganta ČEZ sa menadžerima i vlasnicima kompanije Škoda, nekadašnjeg ponosa češke mašinogradnje.

"Želimo da pokažemo da nešto sto izgleda negativno može da bude i izvor zarade i zabave. Mi ne kritikujemo korupciju, mi je posmatramo. Ali to nije samo zabava; zabavi posvetite pola dana a ne pola godine", izjavio je Šourek za današnje Hospodaržske novini.

Šourek će ponudu svoje agencije predstaviti na februarskom praškom turističkom sajmu Holidej Vorld a već u nedelju vodi turiste u prvu turu – obilazak praških bolnica poznatih po sumnjivim nabavkama.
Izvor: Mondo