I pored niskih temperatura, Kopaonik živi punim plućima a trenutno je “najtoplija” planina u Srbiji. I dalje su najčešći gosti domaći turisti, dok iz inostranstva najviše dolaze posetioci susednih i Ex Yu zemalja, Crne Gore, Republike Srpske, Rumunije, ali stalni gosti su i Rusi.

Kopaonik ove godine nudi možda najbolju zabavu za poslednjih 10 godina. 

Povoljne cene smeštaja, ski pasa, dovoljno snega, novi snoubord park i predstojeći "Big snow" festival, nešto slično zimskom Exitu, privukao je veliki broj naših i stranih turista. I pored niskih temperatura, Kopaonik živi punim plućima a trenutno je "najtoplija" planina u Srbiji.

Ukoliko imate želju da posetite Kopaonik, a nikada niste bili ili ste jednostavno ljubitelj ove naše planinske lepotice ovogodišnja sezona je prava prilika da "prođete" što jeftinije. I za skijaše i neskijaše Kopaonik može biti dobar izbor za zimovanje.

Ove godine su i borderi dobili svoj park prvi u Srbiji i najveći u regionu, pa je atrakcija jos veća, ali ukoliko samo želite jednostavan odmor, uživanje na snegu, sankanje ili grudvanje imate priliku za sve i to na samo 5 sati od Beograda u zavejanim uslovima.

Snoubord park
"Snoubord park mnogo znači za Kopaonik, a time je naša planina jos jednom dokazala da je jedan od najboljih ski centara ne samo u ovom regionu vec i u Evropi, rekao je povodom otvaranja parka za B92 Nikola Avram, direktor MK Mountain resorta, najvećeg hotelskog kompleksa na Kopaoniku i dodao da se nada daljim projektima.

Po njegovim rečima kapaciteti su rezervisani sve do 9.marta, a i dalje su najčešći gosti domaći turisti, dok iz inostranstva najviše dolaze posetioci susednih i Ex Yu zemalja, Crne Gore, Republike Srpske, Rumunije, ali stalni gosti su i Rusi.

"Ove godine je Kopaonik posetilo 30 % više posetilaca. Pored popunjenih kapaciteta pada u vodu priča da je Kopaonik najskuplja planina, a to tvrde i ostali hotelijeri cije su sobe popunjene", rekao je Nikola Avram za B92.

"Snoubord park ima najsavremeniju opremu, a gradile su ga domaće firme uz projektovanje firme iz Slovenije. Park je otvoren za sve koji misle da znaju dovoljno dobro da voze ski bord, ali moćiće da ga koriste skijaši. Svako će morati da potpiše dokument da borduje na sopstvenu odgovornost. Park koji se nalazi između staza Malo jezero i Krst siguran je za korišćenje i redovno se održava. Imaće tri nivoa, za početnike, srednji i teži. Za sada nema noćne vožnje jer staza nije osvetljena ali sledeće godine će se to verovatno promeniti," kaze za B92 Predrag Milanović iz JP Skijališta Srbije.

Park je izgrađen po ugledu na svetske ski centre, a otvorio ga je Skot Penmam, svetski poznat snouborder iz Britanije kao i profesionalni snouborderi iz Slovenije i Srbije. Dužina parka je 450 metara a u Skijalištima Srbije je najavljena proizvodnja velikih količina vestačkog snega koji je potreban za kvalitetan rad parka.

"Došli smo ovde po prvi put i ostajemo tri dana, i stvarno je sjajno, sneg je fenomenalan. Park vam je odličan i sjajno je da je baš Srbija dobila svoj prvi park. To će biti dobro za nove generacije i treba da bude sto više ovakvih parkova," rekao je Skot Penman za B92.

Po rečima Dušana Kovačevića, osnivača EXIT-a i inicijatora Big Snow festivala, otvaranje parka je jedna u nizu aktivnosti koje će se u februaru i martu organizovati u celoj Srbiji povodom Big Snow festivala, jednom od najvećih u Evropi koji ce se održati u martu gde će se pored nastupa vrhunskih muzičara i DJ-jeva biti organizovan i atraktivan sportski program uz učešće vodećih svetskih i domaćih snoubordera.

Na Kopaoniku je paralelno sa otvaranjem parka kojem su prisustvovali i mediji predstavljena i snowbord igrica SSX vodeće svetske gejming komapnije EA sports.

Ski staze
Kopaonik ima preko 50 kilometra uređenih alpskih staza od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom.

Staze opslužuje sistem od 23 žičare ukupnog kapaciteta 30 000 skijaša na čas, što ga svrstava u red najvećih ski centara u ovom delu Evrope. Od staza raspolaže sa 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških. Ono što je veoma važno reći je da su sve staze međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleksa hotela.

Za hotele, apartmane, vikendice i ostale smeštajne kapacitete koji su udaljeni od polaznih stanica žičara postoji nekoliko redovnih SKI BUS-eva. Kopaonik raspolaže i veštačkim snegom, tako da nema potrebe da mnogo brinete o vremenskim uslovima. Počev od 26. novembra, počelo je veštačko „osnežavanje" staza, a za početak snegom je prekrivena Dolina sportova i Karaman greben.

Kada je reč o ski pasu, nakon uvođenja novog sistema pregleda ski karata, fotografija je obavezna za sedmodnevne, desetodnevne i sezonske ski karte, ali je fotografisanje obavezno ali je fotografisanje od strane ski centra besplatno i vrši se na licu mesta kada kupujete ski karte.

Smeštaj i provod
Kada je u pitanju hrana na Kopaoniku ima dosta toplih i mirnih etno restorana i kafanica gde možete uživati u tradicionalnoj kuhinji – pršutu, proju, sir kajmak i specijalitete.

Noćni provod je sjajan za mlade, jer postoji par beogradskih klubova sa "predstavništvom" na Kopaoniku pa mozete uživati u zabavi do jutra, a za one malo tradicionalnije tu su kafane i brvnare. Sve je blizu jedno drugog pa vam nece teško pasti da menjate lokaciju.

Za opuštanje možete iskoristiti spa centre koji vam nude bazene, hamam, saune, ruske pećine i naravno masaže.

Cene u sobama i apartmanima kreću od 35 do 75 evra po noćenju, a ukoliko se odlučite da posetite Big Snow festival u martu smeštaj i ski pas će biti povoljniji, u zavisnosti koliko dana želite da ostanete.
Izvor: B92