Avanturizam u Keniji – „provod“ u nacionalnim parkovima i na živopisnim ulicama. Tokom februara najlakše posmatrati životinje. Atrakcija – ples plemena Masai…

Najbolji safari na svetu, gde se životinje mogu videti u svom potpuno prirodnom staništu na svega nekoliko metara, stabla baobaba, egzotične pijace prepune aromatičnih biljki, sela koja „stoje u vremenu", vrela tropska klima – upravo su ono što Kenija nudi svojim posetiocima. I pored luksuznih hotela u Mombasi, na put u samo srce ove velike zemlje pustolovine, odvažuju se ipak oni kojima ne smeta ogromno siromaštvo, loši higijenski uslovi i jedinstvena kultura, koja nimalo nije u vezi sa zapadnjačkom.

Gradovi
Mombasa je drugi po veličini grad u Keniji, smešten uz samu obalu Indijskog okeana, pa je i najinteresantniji posetiocima. Najvećim delom leži na ostrvu, dok je sa kopnom povezan mostom. Ovo je najveća luka zemlje, koja je karakteristična po osobenoj pijačnoj euforiji, a trgovina je jedinstvena. Kupci koji se na jednoj tezgi zadrže makar i sekund – sigurno će morati da kupe robu, jer je prodavce nemoguće odbiti! Na ulicama je nesavladiva gužva, ali je taksi dosta jeftin.

Grad je jako siromašan i dosta nebezbedan, ali je stalno budan. Tako je gotovo svejedno da li se posetioci kreću u tri po podne ili u toliko časova ujutru. Gradski mini-busevi poznati kao matatu, veoma su fleksibilni, pa ih građani zaustavljaju na svakom mestu.

Za one koji žele da se baškare na suncu, tu je ogroman broj prelepih plaža duž cele obale, sa barovima, restoranima i aktivnim noćnim životom. Turistička atrakcija je ples Masaija, plemena ratnika koji žive u selima u unutrašnjosti.

Upravo ono što Mombasu čini jedinstvenom je prizvuk divljine, zbog blizine nacionalnih parkova i sela koja žive po starim običajima.

Najveći grad je Nairobi, sa tri miliona stanovnika, ali ga posećuju samo retki, jer je tri puta prljaviji od Mombase, sa još gorim saobraćajem, a stopa kriminala je zabrinjavajuća. Ipak, noćni život je ovde najbogatiji.

Najbolje vreme
Ovom zemljom vlada, kao i u većini afričkog kontinenta, tropska klima. U priobalnom delu je vrućina i vlaga, dok su u unutrašnjosti vremenski uslovi umereniji. Glavna turistička sezona je tokom januara i februara. U ovom periodu životinje u nacionalnim parkovima se češće okupljaju oko vode, te ih je lakše uočiti.

Flora
Svakako najveće bogatstvo Kenije su njeni stanovnici, ali ne samo ljudi. Kenijska priroda pruža sve što se očekuje od Afrike – drugu najveću planinu na kontinentu, brežuljke, visoravni, pustinju, ali i uživanje na okeanu, plažama, koralnim grebenima…

Tri najveća nacionalna parka su Masai Mara, Tsavo Est i Aberdare. Masai Mara je jedan od najpoznatijih i najvećih ne samo u Keniji, nego i u celoj Africi. Nalazi se u jugozapadnom delu i zauzima površinu od otprilike 320 kvadratnih kilometara. Životinje se kreću slobodno po parku i pružaju mogućnost posetiocima da ih vide u prirodnom okruženju.

Fauna

Cavo Ist je park karakterističan po crvenoj zemlji i vrlo bogatom rastinju. Zebre, antilope, žirafe i slonovi viđaju se na svakom koraku. Tu je i Aberdare, među najstarijim kenijskim parkovima, a svakako i najlepšim, jer je najživlje nastanjen egzotičnim četvoronošcima. Mogu se uočiti lavovi, leopardi, bivoli i druge životinje. Treba obavezno posetiti i Viktorijino jezero, koje se nalazi na krajnjem jugozapadu Kenije. Iz njega kreće jedna od najvećih reka, reka Nil.

Ono što svakako treba znati jeste da, koliko god je tokom dana toplo, na ovim visoravnima, uveče se živa u termometru spušta „svega" koji stepen ispod nule.

Hakuna matata
Stanovnici Kenije u velikim, a posebno, turističkim mestima, poput Mombase, su vrlo prijatni i svojski se trude da ugode posetiocima. Obučeni su zapadnjački, a tradicionalna nošnja se može videti samo kod predstavnika Masaija ili u predstavama koje se organizuju za strance. Mladi su prilično preduzimljivi, ali imaju pristup „hakuna matata", što je svahili ekvivalent našem „nema problema".

AGENDA

Potrebne vakcine protiv:
* žute groznice (desetak dana pred put)
* profilaksa
* malarije

Posetite:
* Tvrđavu Isus, Mombasa
* Viktorijino jezero
* Masai market, Nairobi

Probajte:
* sukumu viki (vrsta spanaća, nacionalno jelo)
* ugali (čvrsta gusta kaša od prokuvanih žitarica)
* kahava thungu (gusta kafa)
* sok od ceđene trske

Nacionalni parkovi:
* Masai Mara
* Cavo Ist
* Aberdare
Izvor: Večernje novosti