Ovog leta biće održane 30. po redu Olimpijske igre, i to u Londonu od 27. jula do 12. avgusta 2012. godine. Da biste bili svedoci tog nezaboravnog iskustva i bodrili naše sportiste, potrebno je da izdvojite najmanje 1.000 evra ukoliko putujete u svojoj režiji do 3.099 evra za put preko agencije.

London će po treći put biti domaćin najvećeg sportskog događaja na svetu. Ceremonije svečanog otvaranja biće održane na novosagrađenom Olimpijskom stadionu, na kome su očekuje 10.500 sportista iz 205 zemalja, koji će se boriti za medalje u 26 olimpijskih sportova. 

Ukoliko ste ljubitelj sporta, sigurno ste se zapitali koliko vam je novca potrebno da biste bili deo tog planetarnog događaja. Odgovor je od 700 do 3.099 evra, u zavisnosti da li putujete preko agencije ili u samostalnoj režiji.

Agencija "Big Blue" u svojoj ponudi ima tri paketa putovanja. Sva tri uključuju avionski prevoz, pet noćenja i paket ulaznica. Ukoliko pođete 27. jula da biste pratili tenis, potrebno je da izdvojite 1.799 evra, ukoliko pratite tenis, atletiku i žensku odbojku od 1. avgusta cena aranžmana je 2.099, a ukoliko krenete od 7. avgusta da biste pratili atletiku, cena aranžmana je 1.999 evra.

U sopstvenoj režiji, i sa rezervacijama na vreme, ovaj trošak može da se smanji. Većina dobrih, ali i skupih hotela je već bukirana, ali zato možete pronaći relativno jeftine hostele, kampove i sobe. Najjeftinije avio karte u Srbiji možete da bukirate preko Gdestinacije (www.gdestinacija.com i Call centar – 011/310-89-40).

Nemojte da izbacite kampovanje kao opciju samo zato što je London veliki grad. Tokom Olimpijskih igara možete kampovati u Dolini Li, koja je 10 minuta peške od Olimpijskog parka, ili u kampovima Romford, Grejvšam i Vindsor. Noćenje košta od 35 do 50 evra po osobi.

Karte za Olimpijadu već su odavno u prodaji. Za dva meča takmičenja po grupama odbojke i rukometa (gde bi trebalo da imamo predstavnike) potrebno je izdvojiti od 28 do 105 evra. Možete kupiti i FMT (Follow my tim) karte, komplet košta 210 evra za muški rukomet i 320 evra za mušku odbojku, u kom dobijate karte za sve utakmice do finala. Ukoliko sportisti ne dođu do finala i polufinala, vraća vam se deo novca. Karte za tenis koštaju 50 evra, a za ostale sportove u kojima će Srbija imati predstavnike (atletika, džudo, streljaštvo…) 28 evra.

Preko sajta airbnb.com možete iznajmiti nečiji stan. Na primer, dvosoban stan u centru Londona košta oko 70 evra po noćenju. Iste usluge pružaju i sajtovi viveunique.com i onefinestay.com. Ovaj poslednji u ponudi ima luksuzno opremljene stanove i apartmane, a za noćenje u njima potrebno je izdvojiti oko 350 evra, ali ukoliko podelite troškove sa nekim, cena je manja nego da ste u hotelu.
Izvor: 24 sata; fotografije: Wikimedia