Lokalni kulinarski specijaliteti često privlače radoznale putnike, posebno ako je reč o poslasticama koje svi obožavaju. Većina destinacija ima barem jedan prepoznatljivi desert, ali neka mesta su u poslastice ugradila i deo svoje istorije.

Lokum u Istanbulu – Ali Muhidin Bekir bio je najpoznatiji od svih otomanskih poslastičara. U Istanbul je došao davne 1777. i u starom delu grada otvorio poslastičarnicu u kojoj je nastao kulinarski dragulj. Tu fantastičnu poslasticu u Turskoj poznatu kao lokum, u većem delu sveta znaju pod engleskim nazivom "turkish delight", a u našim krajevima poznata je i kao ratluk. Ukusna poslastica može se kupiti i u dekorativnim kutijama, pa može biti odličan poklon za porodicu i prijatelje. 

Tradicionalni malezijski desert – Pravi se od skroba, šećera palme i kokosovog mleka. Ovaj desert teško je pronaći bilo gde drugde osim u njegovoj postojbini, pokrajini Malaka u Maleziji. Poznat i pod imenom "sago gula melaka". Desert se može pronaći u malezijskim restoranima, a jednostavno se pravi i kod kuće.

Čizkejk u Njujorku – Kolači od sira se na ovaj ili onaj način peku u Evropi od 15. veka, ali su Njujorčani od svoje verzije čizkejka napravili legendu. Verzija koja se i danas servira, a planetarnu popularnost postigla je četrdesetih godina prošlog veka, pravi se od krem sira, tvrdog šlaga, malo vanile i hrskavog keksa koji služi kao podloga.

Pastel de Nata u Lisabonu – Uz svaki zalogaj portugalskih slatkiša ide i komad istorije. Portugalska industrija se uzdigla kada su Arapi upoznali tu zemlju sa šećerom. U srednjem veku proizvodili su se i prodavali slatkiši pod nazivom "doces conventuais", što u doslovnom prevodu znači samostanski slatkiši. Najpoznatiji od njih bili su "pastel de nata", kremasti kolači na bazi jaja. Kako bi korpice od svežeg testa punjenim kremom, pečenim na 200 stepeni, dobile savršenu zlatnu koru, poseban ukus daje i lagani dodatak cimeta.

Firentinski sladoled – Naručite li sladoled u Italiji, pitaće vas želite li "panna" (šlag), a dobar odgovor je "si". U Firenci svoj sladoled shvataju ozbiljno i vlada veliko rivalstvo među proizvođačima koji se takmiče ko će napraviti kremastiji i svežiji đelato.

Vafli u Gentu – Siguran način da u Belgiji razlikujete turiste od domaćih je način na koji konzumiraju popularne vafle. Pravi Belgijanci nikad neće naručiti ovaj desert sa čokoladom. Belgijski ili "briselski" vafli jedu se sa voćem, malo maslaca i šećera u prahu. Najpoznatija pekara u najromantičnijem belgijskom gradu Gentu zove se Etablissement Max, a vodi je Iv Van Maldegem, čija se porodica bavi tim poslom više od 120 godina.
Izvor: vestionline.com