Postoji li bolji način da sa voljenom osobom proslavite Dan zaljubljenih, od odlaska na neko romantično putovanje? Za tu priliku predlažemo nekoliko destinacija koje su stvorene za putovanje u paru.

Francuska
Iako je to postalo gotovo kliše, parovi za Dan zaljubljenih i dalje najčešće odlaze u Francusku. Zato je francuska prestonica Pariz i dalje poznata kao „grad zaljubljenih”, a francuski kao „jezik ljubavi”.

U davnim vremenima su francuski samci na taj dan odlazili u kuće svojih voljenih i crtali jedno drugo. Kasnije tokom noći, ukoliko bi ih mladić odbio, devojke su palile crteže i izvikivale kletve što objašnjava zbog čega je ovaj običaj izašao iz primene.

Osim Pariza, njegovih mostova, skrivenih uličica, muzeja, odlične hrane i vina Francuska je poznata po mnogim zanimljivim regijama, poput Provanse, savršenim za istraživanje u dvoje u danima ljubavi.

Italija
Čak i ako ne znate ni reč romantičnog italijanskog jezika, verovatno ste upoznati sa reputacijom tamošnjih gradova ljubavi poput Rima, Firence, Verone ili Venecije.

Međutim, romantičan provod je zagarantovan i u drugim delovima Italije. Dan zaljubljenih se tamo uglavnom proslavlja napolju, pa se mladi okupljaju na ulicama i trgovima, slušaju muziku i romantičnu poeziju.

Od nedavno je postalo popularno na taj dan zaprositi voljenu osobu. Najpopularniji poklon zaljubljenih je slatkiš „Baci Perugina” u prevodu „poljubac iz Peruđe” koji u čokoladnom omotu krije lešnik i ukusni krem.

Japan
Iako ovu zemlju ne doživljavamo kao tipično romantično odredište za Dan zaljubljenih, Japan je svakako dobar izbor za putovanje. To je, naime, jedina zemlja gde samo žene daju poklone voljenim osobama.

Tradicionalno su Japanke previše stidljive pa je ovo savršen dan da iskažu svoja osećanja. Mesec dana kasnije, 13. marta, muškarci ženama uzvraćaju poklon na tradicionalni praznik pod nazivom Beli dan.

Nađete li se u ovoj zemlji, osim modernih gradova i istorijskih znamenitosti svakako posetite i japansku svetu goru Fudži koju nazivaju i granicom između neba i zemlje.

Indija
Jedna od najpoznatijih svetskih građevina podignutih u znak ljubavi je indijski Tadž Mahal. Maharadža Jahan Shah izgradio ga je u slavu svoje supruge persijske princeze Mumtaz Mahal koja je preminula na porođaju.

Palata od belog mermera, biser mogulske arhitekture i građevina na UNESCO-voj listi svetske baštine, kasnije je prozvana „srcem Indije” i slavi se kao spomenik večne ljubavi.

Kao jedno od najromantičnijih mesta na svetu često se spominje i Jaipur, glavni grad kraljevske Indije, u čijoj panorami dominiraju kraljevske palate i prelepi pejzaž, kao stvoren za romansu.

Južna Afrika
Iako se u većini afričkih zemalja ne obeležava, Dan zaljubljenih se slavi u Južnoafričkoj Republici kao stari rimski praznik plodnosti Luperkalija, koji se takođe obeležavao sredinom februara. Mlade devojke tada na rukav zakače ime svog odabranika, odakle potiče izreka „srce nosim na rukavu”.

Za Dan zaljubljenih ima i mnogo zabavnih događanja u gradovima poput Kejptauna ili Johanesburga, a uobičajeno je da se deo dana provede u zabavnim aktivnostima kao što su rečni rafting ili planinarenje.

Egzotične obale

Među najpopularnijim odredištima za beg u dvoje je i romantična Bora Bora u Francuskoj Polineziji, poznata po bungalovima na vodi odakle u paru možete krenuti na ronjenje po koralnim grebenima.

Jedno od najlepših karipskih ostrva verojatno je Santa Lucia koja je zbog divnih zelenih planina, beskrajnih plaža i vulkanskog peska postala magnet za zaljubljene slavne parove i svetske aristokrate.
Izvor: Tportal.hr