Na godišnjem sastanku Hosteling International-a za centralnu i istočnu Evropu, uz učešće 21 predstavnika omladinskih asocijacija hostela iz 11 zemalja, delegacija Ferijalnog i hostelskog saveza Srbije postala je punopravni član Međunarodne federacije omladinskih hostela.

Delegacija FHS Srbije je predstavila rad na unapređenju međunarodnog hostelinga i ponudu smeštaja u hostelima Srbije, a učestvovala je i u raspravi o daljem razvoju i ulozi Međunarodne federacije omladinskih hostela.

Posebna pažnja na skupu bila je posvećena realizaciji zajedničkih projekata sa susednim nacionalnim asocijacijama i razvoju prekogranične saradnje radi dobijanja sredstava iz evropskih fondova.

Najavljeno je da će se u naredne tri godine sarađivati na realizaciji dva od ukupno šest radnih paketa projekta.

Bilo je reči o ulozi i zadacima nacionalnih asocijacija u razvoju mreže hostela, regionalnoj saradnji, samoodrživosti, aktivnoj participaciji, komunikaciji, solidarnosti, tržišnoj orijentaciji, dugoročnom planu razvoja, savremeni alatima komunikacije, konkurentnosti i razvoju sistema kvaliteta.

Sastanku su prisutvovale delagacije iz Mađarske, Češke, Slovačke, Litvanije, Rusije, Rumunije, Albanije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Srbije.
Izvor: B92