Vodopad Horstejl (konjski rep),ukoliko to dozvole vremenske prilike, sredinom februara poprima crvenu boju, tako da se čini da se niz stenu El Kapitan spušta lava. Ovu prirodnu pojavu je prvi put snimio Gejlen Rouel 1973. godine.

A posetioci nacionalnog parka Josemati u Kaliforniji ovih dana imaju priliku da uživaju u spektaklu koji ljubitelji prirode iščekuju sa jednakim uzbuđenjem kao i pomračenje Sunca. 

"Horstejl ima jedinstven položaj i na svetu ne postoji sličan vodopad. Fotografisanje ovog prirodnog fenomena je veoma težak poduhvat, koji zahteva poznavanje astronomije, fizike i geometrije, kako bi se uhvatio idealan trenutak i ugao za snimanje," kaže Majkl Fraj, fotograf.

Fotografi se koncentrišu na najniži ugao svetlosti koji boji vodopad u crvenkasto-zlatastu boju. To se dešava svake godine i traje oko dve nedelje. Kako bi fotografija bila uspešna potrebna je velika sreća i saradnja prirode.

Horstejl se nalazi na istočnom vrhu El Kapetana i teče samo zimi i na proleće i to ako ima adekvatnih količina snega i kiše. Stručnjaci kažu da nije potrebno mnogo vode kako bi vodopad zasvetleo.

Najvažnije od svega je da nebo bude vedro, a februar je vreme kada olujni oblaci često zaklanjaju sunce. Kada se svi uslovi poklope, vodopad Horstejl postaje prava zvezda nacionalnog parka Josemati.

To je najduži vodopad sa slobodnim padom dužine 450 metara, a kada udari u granit voda se raspršuje na još 150 metara. "Vatra" se pojavljuje oko sumraka i traje dva minuta. Zvaničnici nacionalnog parka se nadaju da će ove godine "lavapad" moći da se vidi sve do 24. februara.
Izvor: B92