Bormio je jedno od najboljih italijanskih ski odmarališta, koje je postalo poznato 1985. godine kada je bilo domaćin Svetskog šamionata u alpskom skijanju.

Bormio je danas mesto sa pregršt barova, modernih termalnih banja, restorana, noćnih klubova i bioskopa. Bormio je deo Alta Valtelina oblasti i poseduje 122 individualne skijaške staze. Odavde imate pristup i odmaralištima Livinjo i Santa Katerina.  

Odmaralište Bormio raspolaže i veštačkim snegom tako da ne morate brinuti o vremenskim uslovima; a 24 ski lifta mogu prevesti 134.724 skojaša i snoubordera na sat vremena.

Aerodrom se nalazi na dva sata vožnje, tako da je mesto pogodno i za vikend odmore i kratke predahe od gradske vreve u toku nedelje.

Bormio je više mesto za osobe koje vole da provode vreme na vrhu planine i da se spuštaju nazad do odmarališta, nego za iskusne skijaše. Niže padine su bogate šumom i zaštićene od velikog snega, a van grada možete otići dvema ponuđenim turističkim rutama.

Nova gondola se prvo penje do Bormia, zatim do Cima Bianke, a zatim turisti mogu birati kojim putem će se skijati. Druga ruta vodi do Ciuka. Posetioci će uživati u lakim i dugim stazama, dok će spretniji skijaši imati ograničen izbor zahtevnijih staza, ali za te potrebe mogu izabrati stazu Stelvio, koja je korišćena za Svetski šampionat u skijanju 1995. godine.

U Bormiu će uživati i oni koji vole snoubording jer je specijalno za potrebe tog sporta napravljen zabavni park, a sve potrebne informacije možete dobiti na www.snowpark.bormio.it. Žičarom možete stići do vrha staze i uživati u dugom spuštanju nazad. Mimo toga Bormiu ne manjkaju barovi niti restorani. Zbog duge istorije grada možete uživati i u nekim prefinjenim mestima poput Mocartove čajdžinice u kojoj se pušta klasična muzika ili džez.
Izvor: B92; fotografije: flickr.com