Skijalište na samom obodu Nacionalnog parka Berchtesgaden ima istoriju koja seže u možda i najmračnije vreme Evrope. To područje je mešavina prelepih pejzaža i mučnih uspomena.

Nedaleko od austrijskog kulturnog centra Salcburg, nalazi se Berchtesgaden, regija izvanredne lepote. Sa istog položaja možete videti i „Orlovo gnezdo", Hitlerovo utočište iz Drugog svetskog rata, a sada znamenitost koju obilazi ogroman broj turista.  

Važan izvor prihoda za ovo područje bili su rudnici soli otvoreni u 16. veku, od kojih neki i dalje rade. Danas takvu ulogu imaju Königssee jezero i Adlerhorst (Orlovo gnezdo), važne lokacije koje privlače turiste.

Obližnja ski oblast Janner najpoznatija je i najveća od manjih oblasti na Berchtesgaden-u i do nje se lako dolazi autom ili autobusom. Berchtesgaden-u možete prići sa severa, nemačkim Alpskim putem, ili preko Salcburga.

Redovna železnica saobraća od glavne stanice u Minhenu. Berchtesgaden nudi smeštaj i u gradu i u selu, a oni su povezani autobuskim prevozom. Najbliži aerodrom je onaj u Salcburgu koji je samo 20 kilometara udaljen od grada. Od minhenskog vam treba nešto više – oko 200 kilometara. Na svakom od njih možete iznajmiti automobil.

Jenner na jezeru Königssee
Skijaška oblast Jenner nalazi se nadomak Königssee jezera. Cela oblast dobro je umrežena autobuskim linijama, a parking mesta ima na samom ulazu do jezera. Jennerbahn žičara je na pet minuta hoda od parkinga.

Skijalište ima posebne ski liftove za početnike čije se baze nalaze u blizini škola skijanja. Međutim, većina iskusnijih skijaša poželeće da se vozi žičarom sa dve baze (1.200 i 1.874 metara), jedinom koja vodi do staza kod samog vrha planine.

Pogled iz restorana na vrhu žičare je prelep, ali je nažalost Königssee jezero zaklonjeno velikim grebenom.
U pravcu ka Salcburgu, panorama Berchtesgadener-a je možda i najlepša, naročito kada je vreme vedro, a vidljivo je i „komšijsko Orlovo gnezdo. Većina staza na Jenner-u prilagođena je skijašima srednjeg stepena.

Mitterkaser, skijaško područje koje se nalazi na najvećoj visini, ima nekoliko zahtevnijih staza koje vode do baze žičare, ali i neobeležene terene za ljubitelje ekstremnih sportova. Do glavnog reona iznad druge baze dolazi se uskom stazom ili žičarom.

Povratak na glavnu stanicu žičare je dug i odgovara i srednje dobrim skijašima, jer nema teških prolaza.

Berchtesgaden i Königssee nisu naročito popularni, jer se blizu nalaze austrijska, mnogo ekskluzivnija skijališta. Međutim, oni koji požele da skijaju baš tu, moći će da uživaju u stazama bez mnogo gužve.
Izvor: B92