Bilo da želite da putujete sa voljenom osobom, ili se nadate da ćete na putu pronaći „srodnu dušu“, ovi gradovi će probuditi strast u vašem životu.

Pariz (flickr)

Pariz, Francuska
Ma koliko to zvučalo kao kliše, Pariz je zaista grad stvoren za ljubavnike. Gde god da pogledate, videćete idealna mesta: za ljubljenje na obali Sene, za šetnju ruku pod ruku kroz muzeje, za zagrljaje ispod Ajfelovog tornja… Doduše, ako nemate nameru da zaprosite devojku na putovanju, bolje bi bilo da se odlučite za neku drugu destinaciju. U suprotnom je možete razočarati. 

Šta posetiti?
Idite do mosta Pont Neuf iz 16. veka na zalasku sunca, idite na vrh Ajfelovog tornja, posetite Île de la Cité, sedite pored bazenčića u Jardin du Luxembourg, lutajte Place des Vosges-om u Le Marais i istražite krilo Sully u Luvru.

Firenca, Italija
Firenca odiše šarmom, romantikom i šansama da uživate u najboljoj italijanskoj kuhinji i vinima. Ignorišite druge turiste i lutajte kaldrmama do reke Arno, katedrala ili kamenih mostova.

Šta posetiti?
Opustite se u nišama na mostu Ponte Vekio, šetajte vrtovima Boboli, divite se Botičelijevim remek delima u Ufici-ju, popnite se na zvonik Đoto i posmatrajte panoramu grada sa Pijacale Mikelanđelo.

Prag, Češka
Prag je najlepši noću, kada su osvetljeni gradski spomenici, a idealni za putovanje su proleće i leto.

Šta posetiti?
Šetajte obalom Vltave u sumrak i do Praškog zamka, pređite Karlov most i vozite se žičarom do vrha Petrin vrtova gde ćete naći vodopad i lavirint od ogledala.

Sidnej, Bondi plaža (Wikipedia)

Sidnej, Australija
Sydney Harbour Bridge i čuvena Opera House su izuzetno popularna mesta za romantične trenutke u Sidneju.

Šta posetiti?
Plivajte kod plaže Camp Cove, vozite se trajektom do Taronga zoološkog vrta, šetajte plažom Bondi do plaže Bronte, uživajte u letu hidroavionom duž plaža na severu, podelite parče pite u Harry’s Caffe de Wheels i pronađite mesto sa kog možete da posmatrate luku.

Buenos Ajres, Argentina
Ako je tango ples strasti, zašto ne biste otišli pravo na izvor zavođenja? Elegantni Buenos Aires osim toga nudi neverovatne prizore istorijske arhitekture, parkova i aleja odličnih za šetnje.

Šta posetiti?
Večerajte u delu grada Palermo Viejo, kupujte antikvitete na pijaci Plaza Dorrego u San Telmo-u, pogledajte operu u Teatro Colon, idite na čas tanga u Academia Nacional del Tango.

Kjoto, Japan
U Kjotu možete pogledati neverovatne drevne pagode, zamkove i hramove u carskim vrtovima koji oduzimaju dah. Idealno je posetiti ga u vreme cvetanja trešanja ili u jesen, kada pejzažom dominiraju crvene, žute i narandžaste nijanse.

Šta posetiti?
Odsednite u tradicionalnim konačištima – rikanima i prespavajte na plišanim futonima na tatami podu. Okupajte se u autentičnom kupatilu Funaoka Onsen, pratite Turu filozofa do Hrama Srebrnog paviljona i obiđite Naru gde možete hraniti jelene.

Briž (Wikipedia)

Briž, Belgija
Ako tražite romantični grad sa kanalima, zaboravite na gužvu u Veneciji i idite u Briž. Ovde je sve prilagođeno zaljubljenima.

Šta posetiti?
Vozite se brodom kanalima ili kočijom sa Market trga (35 evra), posetite pijacu hrane i cveća, prošetajte do istorijskog sela Damme i obiđite Minnewater park gde ćete pronaći Jezero ljubavi u kom stanuju labudovi.

Bet (Bath), Engleska
Divna priroda i bistra reka čine Bet jednim od najromantičnijih evropskih gradova. Toga su svesni i žitelji, pa su napravili listu najboljih mesta za prosidbe u gradu.

Šta posetiti?
Obiđite rimska kupatile sa termalnim vodama, popnite se spiralnim stepeništem do vrha Beckford’s tornja i vozite se brodićem duž reke Avon.

Marakeš, Maroko
Ovaj grandiozni centar nekadašnjeg carstva okružen je drvećem palmi ispod planine Atlas.

Šta posetiti?
Jašite kamilu ili konja kroz peščane dine, ili pešačite do vrha Atlas planine. Izgubite se u lavirintu Jemma el Fna, prenoćite u tradicionalnim mavarskim konacima i berite sveže datule direktno sa stabala.

Jaipur, Indija
Čuveni indijski Purpurni grad ima vrtove i spomenika kao i palate iz 18. veka iz vremena princeze Rajput. Divni ulični bazari u Jaipuru mogu samo da vam probude strast.

Šta posetiti?
Jašite slona do tvrđave Amber, šetajte Jaldhara parkom, spavajte na svilenoj posteljini u nekadašnjoj maharadžinoj palati, popijte čaj u dvoru Taj Rambagh i vozite se rikšom do Jaigarh Fort-a u suton kako biste videli prelepu panoramu grada.
Izvor: B92