Hrana i putovanju idu zajedno kao avioni i aerodrom. Gde god da krenete, poželećete da pronađete barem jedan kulinarski specijalitet koji će vam pomoći da bolje razumete lokalnu kulturu. Prema odabiru internetske stranice lonelyplanet.com, ovo je 11 zemalja na kojima će vam vaša nepca biti zahvalna što ste ih posetili.

Tajland
Na samom raskršću Indije, Kine i Okeanije, tajlandska kuhinja je uzela najbolje tehnike i namirnice od ostale tri. U jelima se koristi dosta belog luka i čilija. Osim toga, česte namirnice su limunov sok, korijander i limunova trava, što tajlandskoj kuhinji daje karakterističan oštar ukus. Osim toga, nadaleko je poznat njihov riblji sos i pašteta od račića.

Grčka
Od maslina do hobotnice. Pravi ukus Grčke je spoj svežine i čistoće. Ukus se ne maskira, posebno kada su u pitanju domaći hleb, svež paradajz i riba tek izvađena iz mora. Podnevni obrok je glavni događaj uz koji ide niz poslastica. Sreda i petak su već tradicionalno označeni kao dani bez mesa.

Kina
Kineska kuhinja je jedna od onih što najviše paše nepcima. Kulturološko pravilo Jina i Janga, odnosno ravnoteže i sklada, vidljivo je i na tanjuru. To uključuje i hlađenje namirnica poput voća i povrća koje će se stopiti s vrućim začinima i mesu. Kinezi preferiraju pirinač, ali i rezanci su vrlo blizu. To su dve namirnice koje će upotpuniti skoro svako jelo. Postoji i niz regionalnih jela koja su nastala pod uticajem istorije i geografije.

Meksiko
U meksičkoj kuhinji je najvidljiviji uticaj španske, a zatim francuske i afričke kuhinje. Od namirnica se posebno ističu kukuruz i pasulj, koje meksikanci spremaju na mnogo svetski poznatih načina.

Francuska
Od sira i šampanjca do puževa i poznatih francuskih hlepčića, takozvanih bageta. Francuska kuhinja se odlikuje velikim izborom namirnica. Svaka regija ima svoj specijalitet. Francuzi smatraju da je ručak glavni obrok, premda je maratonsko ručavanje koje traje i do dva sata sve ređe. Krunski obrok je večera spremljena kod kuće koja se sastoji od šest vrsta jela.

Španija
Katalonska kuhinja puna je priznanja gurmana širom sveta. Kao i ostale regionalne kuhinje Španska i katalonska kuhinja favorizuje šafran i kumin kao i med. Mešavina sastojaka i tradicije daje šmek hrani u Barseloni: pripremanje morskih plodova i jela s nizom bogatih soseva. Večera je glavni događaj, ali nikad pre 21 sat.

Italija
Italijanima je hrana nedvosmisleno najbolji izvozni proizvod i to s razlogom, jer je svet želi. Uprkos svim regionalnim razlikama postoje neke zajedničke kulinarske poveznice. To se prvenstveno odnosi na picu, testeninu i rižota. Što se pića tiče, tu je kafa na prvom mestu.

Indija
Indijska kuhinja menja oblik. Na jugu je osnovna namirnica pirinač, a na severu čapati odnosno indijske pogačice. Najčešće se serviraju uz gustu supu od mahunarki ili sočiva, povrće i soseve od krupno sečenog povrća. Riba i meso takođe su uključeni u ishranu. Jela najčešće obiluju egzotičnim začinima.

Japan
U japanskim restoranima specijaliteti kuće su sašimi (sirova riba), jakimono (jela s grila, najčešće piletina i junetina), te barovi s testeninom. Vrhunac japanske kuhanje je kaiseki odnosno ceremonija ispijanja čaja.

Indonezija i Malezija
Ova kuhinja je mešavina kineske, portugalske, indijske. Kolonisti i trgovci ostavili su traga na kuvanje i namirnice. To su nacije koje su najpoznatije po svojoj hrani. Obilje pirinač je svojstveno regiji s plodnim terasastim krajolikom. Začini podsećaju na vreme trgovine i invazije, a vatreni čili kao da odražava strast stanovništva. Njihova kuhinja nije komplikovana, a ukusi su odvojeni i jednostavni.
Izvor: Blic