Organizatori Evropskog prvenstva u fudbalu u Ukrajini saopštili su da očekuju dolazak oko 1,4 miliona navijača i turista tokom turnira, zbog čega “ruke trljaju” i turstičke agencije u toj zemlji.

"Verujemo da će biti rasprodate sve karte za utakmice koje se igraju u Ukrajini. Prema našoj računici, to je oko 1,4 miliona posetilaca", rekao je novinarima u Kijevu predsednik organizacionog komiteta Markijan Lubkivski. 

Ukrajina će, zajedno sa Poljskom, organizovati prvenstvo Evrope od 8. juna do 1. jula.

(Lavov – stari grad sa novim stadionom)

"Odlučili smo da navijačima i turistima ponudimo najbolje hotele i najkvalitetniju uslugu. Čak i neki univerziteti nude smeštajne kapacitete za 8.000 ljudi. Nudićemo samo sobe koji odgovaraju evropskim standardima", kazao je predsednik ukrajinskog Udruženja hotelijera i ugostitelja Dmitrij Zaruba.

Mnoge turističke agencije organizuju aranžmane koji, pored odlaska na utakmice, obuhvataju i razgledanje kulturnih znamenitosti gradova domaćina u Ukrajini.

"Želimo da turisti ostanu duže, a ne samo nekoliko dana, jer verovatno nikad više neće posetiti Ukrajinu. Ipak, ako vide lepote Kijeva, Harkova, Lavova i Donjecka, reći će svojim prijateljima i možda ih motivišu da nas oni posete", rekao je Andrej Stavenko iz turističke agencije "Tui".

Mikola Vorobej iz pokreta "Evro patrola" rekao je su cene u pojedinim hotelima previsoke.

"Najbolja varijanta je kampovanje, čak bi bilo dobro da ljudi ponesu svoje šatore. Sve ostalo je ili već rezervisano ili će biti veoma skupo", zaključio je Vorobej.
Izvor: B92