Iako se ne nalazi u društvu zemalja poznatih po vinskim destinacijama, u Moldaviji zvanično postoji najveća kolekcija vina na svetu!

U pitanju je podzemni lavirint hodnika u blizini mesta Milestii Mici, pretvoren u svojevrsni podrum sa više od dva miliona flaša najkvalitetnijih moldavskih vina, probranih evropskih i autohtonih sorti, te velikog broja buradi zapremine od šest do 200 hiljada litara sa visoko ocenjenim vinima koja se decenijama izvoze u SAD, Japan i mnoge druge zemlje sveta. 

Ovaj jedinstveni podrum nalazi se u mestu Milestii Mici, a flaše su uredno poslagane duž čak 55 km krečnjačkih hodnika pod zemljom, povremeno i na dubini do 80 metara. Speleolozi tvrde da se tu nalzi čak 200 kilometara raznih hodnika, za sada uglavnom neprohodnih.

Najstarije boce u ovoj kolekciji su iz 1969. godine, kada je podrum zvanično otvoren, a sva vina su odležala minimum nekoliko godina u bariku. Zahvaljujući povoljnoj temperaturi i vlažnosti, ona opstaju u praktično idealnim uslovima, a posetioci obliaze hodnike podruma pešice, tokom višečasovnog izleta, ili – automobilom! Takođe, moguće je da rezervišete i mesto za svog „flaširanog mezimca", koji će tako ostati sačuvan za potomstvo.

Inače, vinska priča u Moldaviji nikako nije nova stvar, o čemu svedoči i grozd u grbu ove države. U stvari, prema nekim podacima ovde se već 3.000 godina živi od vina i sa vinom, a bogata tradicija ogleda se i u narodnim izrekama, poput: „što bolje vino, to bolji kućevlasnik"!

Odlična klima, sa kratkim i tihim zimama i dugim toplim letima, odredila je sudbinu seoceta Milestii Mici, svega pola sata vožnje udaljenog od glavnog grada. Ovdašnje brežuljke orošava reka Isnovet, a lokalitet predstavlja jedno od najstarijih naselja u Moldaviji. Galerije u napuštenom rudniku uređene su tako da podsećaju na grčke hramove, a hodnici nose nazive poput pravih ulica, u čijem nazivu su – sorte gožđa. Vodeća državna vinska firma, The State Enterprise Quality Wines Industrial Complex Milestii Mici, odmah po osnivanju i zaposedanju ovog čuda prirode i ljudskih ruku 1969. godine, krenula je da u hodnike Milestii Micicellarsa, gde je konstantnih 85 – 95% vlage i 12 – 14 C, odlaže svoja najbolja vina. Vremenom su nikle i dodatne prostorije, tu je i vodeni zid na ulazu u podzemnu prodavnicu vina, a sve skupa prava atrakcija koji privlači vinoljupce i visoke državne delegacije iz celog sveta.

Svi odreda tvrde da su kvalitetna, svako ima odgovarajući prirodni čep, voštanu kapu i unikatnu etiketu u skladu sa drevnom mapom podzemnog sveta. Sva su rađena na tradicionalni moldavski način, tako da se oseća snaga sunca i zemlje u svakoj kapi, tvrde tamošnji eksperti, a neke od najčešćih sorti su: pinot, traminer, muscat, riesling, feteasca, dnestrovscoie, milestscoie, codru, negru de Purcari, trandafirul Moldovei, auriu, cahor-ciumai…

Podzemne odaje su ujedno idealno mesto i za proizvodnju penušavog vina po tradicionalnoj metodi, poput: Moldavscoe Igristoe, Moldova de Lux i Muschatnoe Igristoe.
Izvor: Vino.rs