Hala Pionir i Beogradska arena spremne su za početak Evropskog prvenstva u rukometu koje će 15. do 29. januara, osim u Beogradu biti održano i u Novom Sadu, Nišu i Vršcu.

"Očekujemo 400 sportista iz 16 zemalja, ali i na stotine predstavnika medija, koji će doprineti promociji naše zemlje, odnosno gradova u kojima se održava takmičenje, rekao je šef organizacionog tima za Beograd Saša Kuburović. 

Gradovi domaćini Beograd, Novi Sad, Vršac i Niš, iako u uslovima ekonomske krize, učinili su maksimum napora da obezbede idealne uslove i sportistima i navijačima, ispunjeni su strogi kriterijumi Evropske rukometne federacije (EHF) po pitanju infrastrukture, a za navijače su pripremljeni posebni turistički programi, pa čak i popusti.

Kuburović je kazao da Beograd raspolaže dovoljnim smeštajnim kapacitetima i dodao da će takmičari biti smešteni u hotelu "In", koji se, kako je rekao, nalazi na dobrom položaju, s obzirom da je na auto putu, blizu Arene i Aredroma Nikola Tesla.

"Januar je odličan termin za odžavanje prvenstava jer je to mrtva sezona za hotelijere, pa verujem da će nam hotelijeri biti zahvalni. Svaki dinar koji ostane ovde pokazaće da je ovo prvenstvo bilo pogodak", istakao je on.

Predstavnik za medije Turističke organizacije Beograd (TOB) Vesna Nađ očekuje da će Beograd tokom prvenstva posetiti oko 10.000 turista.

Ona je kazala da je TOB u hotelima gde će biti smešteni učesnici takmičenja i novinari organiozovala info-punktove na kojima gosti mogu dobiti sve neophodne info i promo materijale o Beogradu.

Na tom punktu, će prema njenim rečima, raditi osoba koja će pružati sve potrebne informacije gostima hotela.

Turističko-informativni centri TOB-a, uglavnom u Knez Mihailovoj ulici, prema njenim rečima, opremljeni su mapama i brošurama, a na svakom info-punktu biće spisak svih razgledanja grada u organizaciji TOB-a.

"Tako će svima u slobodno vreme biti ponuđeno da obiđu Beograd sa reka, šetajući se ili autobusom", rekla je Nađ.

U skladu sa zahtevima EHF u hali Pionir renovirane svlačionice u kojima će biti smeštene ekipe, postavljane montažne tribine, kao i prostorije za VIP i medije, a da je ispred hale je popravljeno osvetljenje i uređen park.

Prema njegovim rečima u Beogradskoj areni nije puno toga rađeno, s obzirom na to da taj objekat zadovoljava sve standarde.

Za bezbednost takmičenja zaduženi su pripadnici MUP-a Srbije, ali i ljudi iz organizacije.

"O svakom detalju se vodi računa, imam potpuno povereanje u naše stručnjake iz domena bezbednosti i nema sumnje da će to biti odrađeno profesionalno. Želja nam je da svi ponesu samo lepe utiske, a bezbednost je svakako jedan od najbitnijih faktora", rekao je on.

Niška dvorana Čair je potpuno rekonstruisana u skladu sa zahtevima EHF, dok su novosadski SPENS, vršački Milenijum i beogradski Pionir renovirani i spremni da otvore vrata rukometašima i navijačima.

Osim u Beogradu gde će svoje utakmice igrati reprezentacija Srbije (protiv Poljske, Danske i Slovačke) najbolji provod očekuju se u Novom Sadu, što zbog kvaliteta grupe u kojoj su najbolji tim sveta Francuska, zatim Španija, Mađarska i Rusija, što zbog kapaciteta dvorane od 7.000 mesta i očekivanih 10.000 turista.

Novosadski SPENS je zahvaljujući pomoći grada potpuno renovirao svlkačionice, a ugrađene su i nova termodinamička ulazna vrata, pa će rukometaši bez obzira na spoljnu temperaturu imati idealne uslove. "Sve što je bilo do nas mi smo uradili, svlačionice su sređene, sređen je prostor za VIPgoste, za novinare.

"Očekujemo da budemo najbolji domaćini od ova četiri grada", rekao jedirektor SPENSA-a Boris Barjaktarović.

Nekadašnji uspešni rukometni sudija Slobodan Višekruna, koji je bio uucesnik najvećih rukometnih takmičenja zadužen je za sportski deo organizacije.

"Da smo birali grupu ne bismo izabrali bolju, u obe faze. Tu su nam evropski, svetski i olimpijski šampioni Francuzi i ako u ovaj grad dolazi najbolji igrač današnjice naš Nikola Karabatić ne treba bolja preporuka od toga", rekao je Višekruna.

Kada su u pitanju turistički kapaciteti niej bilo problema sa smeštajem, a ispunjenost je gotovo maksimalna. Najavljen je organizovan dolazak navijačkih grupa iz Hrvatske, Slovenije, a posebno iz Mađarske.

Za njih će biti primljen poseban turistički program i neka prijatna iznenađenja.

"Najbolja vest za sve jeste da smo postigli dogovor sa ugostiteljima da tokom EP spuste cene, što je jedna vrsta presedana, ali sve sa ciljem da se gosti što bolje osećaju u našem gradu", rekao je Marko Šešum, koji je u organizaciji zadužen za navijače.

Za razliku od Novog Sada u Vršcu muku muče sa smeštajnim kapacitetima, ali je ipak pronađeno rešenje, uz pomoć privatnog sektora, obližnjih mesta, a jedan deo turista biće smešten i u Temišvaru.

Poseban program za goste, pre svega za one iz Hrvatske i Slovenije prirediće i Turistička organizacija Vršca.

"Srećni smo što imamo mogućnost da predstavimo grad. Svi smeštajni kapaciteti su puni i mogli bismo da popunimo bar još 500 mesta. Ponudićemo i druge sadrrzaje, svaki dan ćemo organizovati odlazak na „Put Vina"u Gudurici i degustaciju vina raznih prozvođača, organizovaćemo sajam etno suvenira iz čitave Srbije, svi ugostiteljski objekti maksimalno su spremni", rekla je Tatjana Palkovač iz Turističke organizacije.

Činjenica da u Vršcu igra reprezentacija Hrvatske svakako dodatno utiče na bezbednosne mere, pa selekcija Hrvatske nije smeštena u istom hotelu sa ostalim selekcijama Slovenijom, Islandom i Norveškom.

"Hotel Srbija zbog visokih kriterijuma EHF-a nije bio u mogućnosti da primi sve četiri selekcije, pa smo se odlučili da Hrvatska bude smeštena u hotel Breg, delom i zbog bezbednosne provere, ali i zbog toga što je hrvatska delegacija najbrojnija", rekao je Jovan Popadić, prvi čovek organizacionog tima za Vršac.

U Nišu gde će igrati Makedonija, Nemačka, Švedska i Češka očekuje se više od 4.000 gostiju, a ulaznice su rasprodate još pre tri meseca. Gradonačelnik Miloš Simonović uveren je da će Niš opravdati epitet gostoljubivog grada i da će taj veliki sportski događaj iskoristiti za svoju promociju.

"Mnogi su pre godinu dana sumnjali da će Niš biti domaćin" rekao je Simonović i podsetio da je grad specijalno za ovo takmičenje u roku završio rekonstrukciju sportske hale na Čairu po standardima EHF.

Direktor Turističke organizacije Niša Vladimir Jovanović kazao je da će najveći broj navijača doći iz Makedonije, ali da su u Niš stigli i prvi navijači švedske reprezentacije.

"Stižu i nemački navijači, dok će najmanje navijača biti iz Češke.

Hotelski kapaciteti su već rezervisani i teško je u ovom trenutku naći slobodno mesto", rekao je Jovanović.

On je najavio organizovane obilaske kulturno-istorijskih znamenitosti Niša za goste uz napomenu da će moći i sami da se uvere kada je reč o jelovniku i programima niških ugostitelja. Evropski šampionat za rukometaše održaće se od 15. do 29. januara.
Izvor: B92