Ski kompleksi Val Cenis i Bonneval-sur-Arc u Francuskoj dobra su kombinacija pristupačnosti za porodice i napredne skijaše.

Sa druge strane planine od Val d’Isère leži sasvim drugačija dolina. Haute Maurienne nalazi se između Nacionalnog parka Vanoise sa jedne i italijanske granice sa druge strane. To je zemlja meda i mleka: zimi se šire mirisi stoke i sena, a košnice su skrivene ispod snega. 

Ova mirna dolina nudi skijanje za početnike, osrednje skijaše, ali i eksperte. Nalazi se na sat i po od aerodroma Chambery. Pet istorijskih tvrđava predstavljaju ulaz u dolinu L’Essellion. Nažalost, nacisti su tokom povlačenja 1946. uništili dosta sela u ovom kraju. Svega je nekoliko njih ostalo netaknuto.

Lanslebourg i Lanslevillard su se 1967. ujedinili i stvorili ski kompleks Val Cenis koji danas ima 125 km staza i 27 žičara. Čak i u jeku sezone, kada ima 8.000 skijaša dnevno, nikada nije gužva. Planinski restorani su po principu samoposuženja i nisu skupi – oko 10 evra po osobi za ceo obrok.

Smeštaj je veoma praktičan, a najviše u ponudi ima apartmana. Hoteli su jednostavni, porodični, obično nude noćenje sa doručkom.

U Val Cenisu nećete proneći glamur i ludi noćni život, ali zimski sportovi i takmičenja će zaokupiti svu vašu pažnju.

Na 200 m iznad i oko sat i po vožnje od Val Cenisa nalazi se Bonneval.

Ovde zima traje 2 meseca duže. Ima 11 žičara, najviša je na 3.000 metara nadmorske visine, a za dobre skijaše postoje tereni van staza puni izazova.
Izvor: B92