Za ovu zimsku sezonu već se sada može reći da je rekordna kada je posećenost najvećih zimskih centara u Srbiji u pitanju, tvrde hotelijeri. S obzirom na to da je špic sezone prošao, na planinama poput Zlatibora i Tare već ima pojeftinjenja koja idu i do 15 odsto.

Prema rečima hotelijera, na Kopaoniku trenutno boravi oko 7.000 gostiju, koji su smešteni u dvadesetak hotela i odmarališta, kao i desetak vikend-naselja na toj planini.

Kako ističu hotelijeri, trenutna popunjenost smeštajnih kapaciteta iznosi oko 70 odsto – oko 4.000 gostiju smešteno je u dvadesetak hotela i odmarališta, dok je njih oko 3.000 smešaj pronašlo u desetak vikend-naselja. U strukturi gostiju prednjače ljubitelji zimskih čarolija iz Beograda, Novog Sada, Niša, Leskovca i drugih gradova Srbije.

Ovde se na zimovanju nalazi i više od 1.000 stranca od kojih su najbrojniji Rusi, Ukrajnici, Mađari, Rumuni, kao i oni iz bivših jugoslovenskih republika.

Naruku im ide to što na ovoj planini ima 102 centimetara snega i što meteorolozi najavljuju nove snežne padavine. Prema rečima Andrije Jeremijevića, potpresednika Udruženja hotelijera na Kopaoniku, zbog većih snežnih padavina i rada svih žičara, ove zime se očekuje za 30 odsto više gostiju nego lane, kada su zbog nedostatka snega topovi za veštačko osnežavanje spasli zimsku sezonu.

Zimska sezona na Zlatiboru već je proglašena rekordnom u poređenju sa posetom ovoj planini u proteklih nekoliko godina. Prema procenama Turističke organizacije Zlatibor, u januaru je ostvareno barem dvadeset odsto više noćenja u odnosu na isti mesec prošle godine.

Na najposećenijoj srpskoj planini trenutno se odmara oko 10.000 gostiju, što je upola manje u odnosu na prvu sedmicu 2012. godine kada se u hotelima i privatnom smeštaju tražio krevet više. Trenutno na skijalištu Obudojevica ima dovoljno snega, tako da ovde nesmetano funkcioniše svih sedam ski-liftova, dok u punom jeku radi i zimski centar Tornik koji opslužuje sistema za veštačko osnežavanje.

– Turistička privreda Zlatibora izuzetno je zadovoljna posetom ove zime. Više je razloga koji su doveli do porasta broja turista i ostvarenih noćenja. Pre svega tome su doprineli hotelijeri koji nisu povećavali cene smeštaja – kaže Darko Đurović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Sa završetkom špica sezone, na Zlatiboru je pojeftinio smeštaj u domaćoj radinosti, tako da se apartmani, zavisno od komfora i udaljenosti od centra turističkog naselja nude po ceni od 20 do 50 evra.

Najjeftiniji hotelske aranžmane na bazi polupansiona nudi Konačište Turističke organizacije, i to po ceni od 1.800 dinara, dok ista usluga u hotelu „Braća Sekulić" i studentskom oporavilištu „Ratko Mitrović" košta 2.000 dinara.

U rasponu od 2.600 do 5.000 dinara polupansione u sobama nude „Palisad", „Olim", „Wai Tai", „Satelit", „Čigota", „Prezident".

Kada je Tara u pitanju, treba reći da na ovoj planini do 28. januara nema slobodnih mesta. Visina snežnog pokrivača je blizu metar, a sve tri žice rade. Cene su sada niže za oko 15 odsto nego za Novu godinu. Tako, na primer, polupansion u hotelu „Omorika" košta 2.450 dinara.

Na Staroj planini visina snega je 155 centimetara, a na stazama Sunčana dolina, Konjarnik i Jabučko ravnište utabani sneg je visine 90 centimetara. U novoizgrađenom hotelu „Stara planina" svi smeštajni kapaciteti su popunjeni do marta, a promotivna cena pansiona u koju je uračunat i ski-pas je 25 evra.
Izvor: Blic