Od 13. do 15. januara u Mačkatu će biti održan Sajam suhomesnatih proizvoda “Pršutijada”.

Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Kulturno sportski centar "Čajetina" su organizatori manifestacije koja će se održavati u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu. Tada će 22 izlagača iz zlatiborskog kraja na prodajnoj izložbi predstaviti goveđu i svinjsku pršutu, slaninu, kobasicu, stelju, pastrmu…  

Posetioci će glasati za najboljeg proizvođača, čime i sami učestvuju u nagradnoj igri, a nagrade za posetioce su džak pršute, kvadratni metar slanine i 10 metara kobasice.

U okviru manifestacije predviđeno je i stručno predavanje u organizaciji Regionalne privredne komore Užice na temu "Zaštita poljoprivrednih proizvoda pravima intelektualne svojine (žig, geografska oznaka)", koje će biti održano u prostorijama osnovne škole u Mačkatu.

Turistička organizacija "Zlatibor" će održati predavanje na temu seoskog turizma – sa primerom domaćinstva iz Vojvodine.

Planiran je i prateći muzički program, u kojem će nastupiti pevačka grupa Zlatiborac iz Rožanstva i duet braće Radović iz Jablanice, kao i pevačka grupa Zlatiborska zora iz Branežaca.
Izvor: Mondo