Salar de Ujuni, odnosno Salar de Tunupa, sa svojih 10.582 kvadratnih kilometara, najveća je svetska slana ravnica i jedna od najegzotičnijih prirodnih scenografija na zemlji.

Ova ravnica nalazi se u zapadnom predelu Potosi i južno od Orura u jugozapadnoj Boliviji, u neposrednoj blizini najviših andskih vrhova, a smestila se na nadmorskoj visini od 3.656 metara. Preko cele svoje površine prekriveno je do nekoliko metara debelom korom soli koja je iznenađujuće ravna. U vreme kišne sezone, stvara se ovaj predivni efekt, koji ravnicu pretvara u najveće svetsko ogledalo i privlači brojne turiste. 

Salar de Ujuni je najveće je svetsko polje soli, a procenjeno je da sadrži oko 10 milijardi tona soli, od čega se godišnje prikupi manje od 25.000 tona soli. Deo ispod slane kore, dubine od dva do 20 metara, sadrži čak do 70 odsto svetske zalihe litijuma.

Ova bolivijska so sadrži velike koncentracije natrijuma, litijuma, kalijuma i magnezijuma, ali pažnju svetskih sila najviše izaziva količina litijuma. Naime, Bolivija ima 35 odsto svetskog izvora litijuma i u narednim godinama ova činjenica bi mogla Boliviju, jednu od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike, da pretvori u jednu od bogatijih zemalja. S obzirom da je poznato kako se među velikim proizvođačima automobila trenutno odvija velika borba za dominaciju na tržištu električnih automobila, informacija da Bolivija ima rezerve litijuma dovoljne za 4.8 milijardi električnih vozila daje na važnosti.

Pre otprilike 40.000 godina ovaj predeo bio je samo deo gigantskog, praistorijskog jezera Minčin. Kada je jezero presušilo, za sobom je ostavilo dva moderna jezera, Poopo i Uru Uru, i dve glavne pustinje soli, Salar de Koipaua i još veću Ujuni.

Poređenja radi, Salar de Ujuni je skoro 25 puta veća od poznatije slane pustinje Bonvil u SAD-u. U centralnom delu ovog jezera, odnosno ravnice, nalazi se nekoliko ostrva koji su zapravo vrhovi davno ugašenih vulkana.
Izvor: Vesti-online.com