Livinjo je jedna od najvećih i najviših ski oblasti u regionu Alta Valtellina, a sastoji se od tri sela koja se protežu duž pet kilometara puta. Livinjo nudi odlične uslove za skijanje i blizu je čuvenog Sent Morica.

Takođe, poznat je i kao duty free oblast, pa se tu može pronaći više od 200 radnji u kojima možete kupiti alkohol, cigarete i parfeme. 

Italijansko odmaralište delom pripada širem pojasu Livinjo (Livigno), a delom Alta Valtellina oblasti i ima 112 staza dugih 110 kilometara. Uz odgovarajući ski pass možete uživati u zimskim sportovima i u drugim odmaralištima – Bormio i Santa Caterina.

Livinjo se nalazi na visini većoj od 1.500 metara, a neke staze su i na 2.500 metara nadmorske visine. Zato je uživanje na snegu moguće tokom cele sezone.

Ipak, iako su snežne padavine redovne, na 82 kilometra staza ima 136 snežnih topova. Zahvaljujući ski liftovima kojih ima 31, do svih delova odmarališta svakog sata može se prevesti čak 46.460 skijaša.

Aerodrom se nalazi na dva sata vožnje, pa su ski vikendi i kratki odmori za snoubord i te kako mogući.

Skijanje
Postoji šest skijaških oblasti duž sela, a najveći deo je povezan liftovima. Skijaško područje je podeljeno na dva sela.

Na jednoj strani, nalazi se Mottolino gondola i na 2.785 Monte Della Neve. Do većeg skijaškog sektora dolazi se putem Carosello 3000 ski centra od južnog kraja sela ili putem ski liftova.

To je centar sa jednostavnim stazama koje se nalaze iznad područja šumskog rastinja i obeležene su crvenom bojom. Napredni skijaši možda će želeti da iskoriste Alta Valtellina ski pass koji im daje mogućnost da skijaju celom regijom Swiss Engadin.

Region uključuje desetak odmarališta: uz poznati St Moritz, tu su i Pontesina, Samedan, Silvaplana, Zuoz. Neograničen je pristup Livinjovim komšijama, uključujući centar Svetskog šampionata – Bormio, kao i San Caterina i San Colombano.

U Livinjo oblasti ispod Monte Della Neve nalaze se tereni naročito primamljivi zavisnicima od adrenalina. Ljubitelji skijaškog trčanja imaju 40 kilometara staze oko sunčane doline, a najpoznatijaje Sgambeda.

Snoubord
Livinjo ima niske cene i odličnu atmosferu za žurke koja privlači bordere. Iako su neki tereni ipak namenjeni samo skijašima, za bordere je rezervisano 70 kilometara staza. Postoji „half pipe" u Mottolino parku, a oni koji žele da nauče da voze bord, mogu platiti časove.

Zabava
Livinjo je odličan izbor za sve one koji traže ekskluzivu – dobro skijanje, dobar noćni život i dobar šoping. U nekim od brojnih barova možete poručiti neobične i jeftine koktele tokom celog dana. Poznati su Marco’s, karaoke bar Bivio i diskoteke Cielo i Kokodi.

Takođe, u Livinju se održavaju i dobro posećeni koncerti klasične muzike.
Izvor: B92; fotografije: flickr.com