Za razliku od heteroseksualnih parova, istopolni supružnici koji žele odmor i avanturu moraju dva puta da razmisle pre nego što odluče gde će da provedu medeni mesec.

Zato je amerčki portal "Huffington post" preneo listu zemalja, ujedno i turističkih destinacija koje predstavljaju rizik za pripadnike LBGT populacije. 

Deseto mesto na listi iza Nigerije, Jamajke, Ugande, Gvajane, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Barbadosa, Beliza, Malezije i Egipta, zauzela je Crna Gora.

"Gaytravel" opisuje Crnu Goru kao zemlju u kojoj su homoseksualci diskriminisani od 1977. godine, i od tada se nastavlja negativan konzervativan stav. Slična situacija je u mnogim bivšim zemljama Sovetskog Saveza, u Belorusiji i Ukrajini.

Portal se poziva i na izjavu ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinoše koji je kazao da ne bi bio srećan kada bi znao da "toga ima u Crnoj Gori".

"Bez obzira na seksualnu orijentaciju, trudićete se da zaobiđete Iran, Avganistan, Somaliju, kao i druge zemlje u kojima su Zapadnjaci meta nasilja", kaže Endru Kolins, savetnik LGBT osoba za putovanja i odabir destinacija.

On je dodao da neka mesta na prvi pogled izgledaju savršeno, ali da homoseksualce ipak neće dočekati raširenih ruku.

"Postoje destinacije koje su Zapadnjacima privlačne, ali u kojima je homoseksualnost čak ilegalna", kaže Kolins.

Prema podacima međunarodne asocijacije koja štiti LGBT prava homoseksualna aktivnost među muškarcima zakonom je zabranjena u 78 zemalja, dok je u 45 zemalja zabranjen kontakt među ženama.
Izvor: Vijesti