Opština Kuršumlija je opština sa najvećim brojem crkava u Srbiji. Trenutno ih ima 60 aktivnih, a polovina od tog broja je sagrađena u poslednjih 10 godina. Pored toga na teritoriji opštine nalazi se više od 50 crkvišta, odnosno ostataka srednjovekovnih crkava.

Crkva Stava

U samom gradu su dve aktivne crkve, dok su ostale u selima. Većinu crkava su gradili meštani, a četiri crkve je izgradilo turističko preduzeće \"Planinka\". Direktor sektora za turizam ovog preduzeća Radovan Tanasković kaže da njegovo preduzeće želi da turisti koji će dolaziti na lokalitete kod Kuršumlije imaju u blizini i crkve, da zadovolje verske potrebe.

\"Planinka\" je jednu crkvu sagradila u Lukovskoj Banji, dve u Prolom banji i jednu u Đavoljoj varoši.

\"Neke od ovih crkava su sagrađene na temeljima starih i za njih su vezane mnogobroje legdende i narodna predanja, koje su veoma atraktivne i privlačne za turiste\", rekao je Tanasković.

Crkva Lukovo

U Lukovskoj Banji, crkva je podignuta na steni, gde se materijal za njenu izgradnju nosio na rukama i na konjima. U Prolom banji je izgradnja crkve takođe započeta na jednoj steni.

Preduzeće \"Planinka\", pored izgradnje novih crkava, ulaže i u obnovu srednjevekovnih crkava kako bi se pojačala turistička ponuda kraja. Tačan broj ostataka srednjovekovnih crkava na teritoriji Kuršumlije još nije utvrđen.

Turističko preduzeće \"Planinka\" je za izgradnju i obnovu crkava do sada uložilo više od 80.000 evra.
Izvor: Vesti-online.com