Britanski analitičari došli su do iznenađujućih otkrića kada je reč o cenama u popularnim svetskim destinacijama.

Tipične potrepštine za put, poput pića i krema za sunčanje na španskoj Kosta de Sol koštaju manje od 45 evra, što je čini drugom najjeftinijom destinacijom na svetu. 

Ako imate osećaj za avanturu, za malo novca možete dobiti odličan provod u Šri Lanci, gde takvi proizvodi koštaju manje od 33 evra, što je čini najjeftinijim mestom na svetu već dve godine zaredom.

Studija koju je sprovela „Post Office Travel Money" pokazala je da potrepštine za odmore koštaju 136 evra na Barbadosu i 140 evra u australijskom gradu Brizbejnu. To su ujedno i najskuplje od 40 istraženih destinacija.

U obzir su uključene cene osam artikala – šolja kafe u baru ili kafeu, flaša piva lokalnih proizvođača, konzerva Koca Kole, pakovanje kreme za sunčanje, 1,5 litara mineralne vode u supermarketu, sprej protiv ujeda insekata, kutija cigareta i pun obrok za dve osobe uključujući i flašu vina.

Druge destinacije koje su i te kako isplative su Prag, gde tih osam stavki koštaju 47 evra, Bugarska (48 evra), Kankun u Meksiku (53 evra) i Budimpešta (55 evra). Za razliku od ovih gradova, u Singapuru pomenuta roba košta 137 evra, u Oklandu 130 evra i isto toliko na Kostariki.

Očekuje se da će Meksiko povećati cene all-inclusive hotelskih usluga od juna ove godine. Istraživači su otkrili da su se cene odmora povećale za dve trećine u pojedinim odmaralištima, a najveći skok dogodio se u Keniji (52 odsto) i Portugalu (39 odsto).

Turska, koja je nekada bila jedna od najjeftinijih evropskih destinacija, sada je 60 odsto skuplja od Španije!

Italija je najskuplja i u njoj pomenutih osam stavki koštaju 107 evra.

Sve su prilike da će zato turisti ove godine mnogo pažljivije birati naredno putovanje.
Izvor: B92