Poljska traži investitore koji bi bili spremni da nekadašnju komandnu bazu nacističke vojske, iz koje je Adolf Hitler izdavao naređenja, tvz. “Vučju jamu”, pretvore u turističku atrakciju.

Ostaci Hitlerovog utvrđenog kompleksa, sakrivenog duboko u šumi na severoistoku Poljske, poznati su i kao poprište atentata na vođu nacističke Nemačke koji je sproveo pukovnik Klaus fon Štaufenberg, a koji je 2008. poslužio kao tema za film "Valkira" sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi."Vučja jama" je služila Hitleru kao komandna baza tokom Drugog svetskog rata, a porušile su je nacističke snage prilikom povlačenja početkom 1945. 

Kompleks, koji je dobio naziv po Hitlerovom nadimku, obuhvatao je 80 zgrada i zauzimala oko 800 hektara šume. Okružen jezerima i močvarama, kao i gustom šumom, bio je nepristupačan za tenkove i vojne avione "Čekamo da neko da ponudu, ali se dosad niko nije javio", kazao je Zenon Pjotrovič, predstavnik lokalnog šumskog gazdinstva koje brine o "Vučjoj jami". On je objasnio da projekat zahteva velika ulaganja jer podrazumeva i izgradnju muzeja koji bi bio otvoren tokom cele godine.

Ruševine nacističke komandne baze su otvorene za javnost, ali ne privlače mnogo posetilaca jer su sakrivene duboko u šumi i do njih se može jedino doći preko močvarnog terena.

Utvrđenje je sagrađeno nedaleko od ruske granice 1941. kako bi se Hitler i drugi visoki nacistički zvaničnici zaštitili od vazdušnih bombardovanja tokom operacije "Barbarosa" kako je nazvana invazija Sovjetskog Saveza. Baza je imala vlastitu elektranu i železničku stanicu.

Vojni kompleks je bio okružen minskim poljem na čijem je čišćenju posle rata rađeno punih deset godina.
Izvor: BizLife